Сега четеш
Вагинални гъбички

Вагинални гъбички

През 9-те месеца освен всички останали „екстри“ може да се появят и т.нар. вагинални гъбички. Коя е причината за появата им, кои са симптомите, по които можем да разберем, че страдаме от тях, доколко са безобидни… Има ли начин да си помогнем по лек и щадящ начин чрез хомеопатични медикаменти – по темата разговаряме с д-р Райна Томова.

 

Вярно ли е, че бременните жени са предразположени към появата на вагинални гъбички?

Да, в резултат на променения хормонален статус на бременната жена случаите на вагинални гъбични инфекции през 9-те месеца зачестяват. Промените в хормоналните нива водят до модифициране на характерната микросреда във влагалището и така тя става особено благоприятна за развитието на гъбички. Трябва да знаете, че има гъбички, които нормално обитават влагалището и не представляват проблем, докато броят им не се увеличи значително. Когато обаче бременността им създаде благоприятна среда за растеж, те често достигат онова критично ниво, след което се появява проблем.

 

Как се проявява вагиналната гъбична инфекция?

Усещанията са за дискомфорт, парене, сърбеж, а понякога и болка и подуване в областта на срамните устни и влагалището. Уринирането също предизвика парене и болка заради дразненето на възпалената лигавица от урината. Има и вагинално течение, което в повечето случаи е бяло или белезникаво, без изразен мирис (често се оприличава на „пресечно мляко“). Тук е мястото да се отбележи, че в хода на бременността по принцип може да има по-засилено течение от влагалището, но то не е съпроводено с никакви други неприятни усещания и не е болестно състояние.

 

Виж още

Как да си помогнем с хомеопатия?

Профилактика. Ако сте склонна към развитие на гъбични иинфекции, можете да започнете профилактичен прием на следната хомеопатична комбинация: Sepia officinalis 15 CH по 10 гранули веднъж седмично (например в понеделник), Мonilia albicans 15 CH по 10 гранули веднъж седмично (например в сряда) и Silicea 15 CH по 10 гранули веднъж седмично (например в петък). Препоръчително е да предприемете и други профилактични мерки, свързани с начина ви на живот – носене само на памучно бельо, избягване на запарването, интимна хигиена само с хладка вода или специализирани гелове. Начинът на хранене също е важен, защото той се отразява на алкално-киселинното равновесие на влагалището и така може да благоприятства или профилактира появата на гъбична инфекция. В този смисъл добре е да ограничите приема на въглехидрати (гъбичките също много обичат сладичко) и да включите в менюто си повече белтъчни храни и зеленчуци.

Лечение. При вече налична гъбична инфекция конвенционалната медицина предлага две възможности за лечение: през устата (не се препоръчва поради рикс от увреждане на плода) или локално (със свещички и кремове, чиято ефикасност обаче е по-малка). Хомеопатията също предлага подкрепа за преодоляване на проблема. Възможните медикаменти не са само един или два и зависят от специфичните оплаквания на всяка жена, но все пак подходяща е следната примерна схема: Helonias dioїca 9 CH (облекчава специфичното за гъбичната инфекция дразнещо течение) и Apis mellifica 15 CH (облекчава отока и неприятните усещания в областта на възпалената лигавица) се приемат 3 пъти дневно по 5 гранули. Тези два медикамента се съчетават с два от медикаментите, използвани за профилактика, но тук те се прилагат с по-голяма честота: Monilia albicans 15 CH и Silicea 15 CH се редуват по 5 гранули през ден (т. е. единият се приема на четна, а другият на нечетна дата). Съчетаването на тези два хомеопатични препарата цели да мобилизира собствените защитни сили на организма срещу гъбичната инфекция. Запазва се и приемането на Sepia officinalis 15 CH по 10 гранули веднъж седмично. Това не е необходимо, ако по друг повод Sepia officnalis 15 CH вече се приема по 5 гранули ежедневно.

Внимание – при всяко подозрение за гъбична или друга генитална инфекция задължително трябва да бъдете прегледани и проследени от вашия гинеколог.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре