Сега четеш
Във вихъра на хормоните

Във вихъра на хормоните

Хормоните са необикновено вещества, които се раждат на точно определено място в човешкия организъм, но попаднали в кръвта – повлияват дейността на всички органи и системи. Те се контролират един друг, конкурират се или се съюзяват. По време на бременност цялата ендокринна система на жената се пренастройва, за да опази новия живот и здравето на майката. За влиянието на хормоните по време на бременността разговаряме с доц. Димитрова.

 

 

Човешки хорион гонадотропин

Пръв на сцената се появява човешкия хорион гонадотропин, наречен още ЧХГ (hCG).  Той се открива още на десетия ден след оплождането. Благодарение на него можем да си направим достоверен тест за бременност, а неговата роля е да помага на т.нар. „жълто тяло“ да пази и храни оплодената яйцеклетка, докато се оформи плацентата. Малко хора знаят, че именно ЧХГ стимулира репликацията на феталните тестикуларни клетки и способства за диференциацията на мъжкия пол. Да не говорим, че влияе и върху щитовидната жлеза на майката. На него се дължи неприятното гадене в началото на бременността, но не му се сърдете – той иска да ви предпази от „хранителни грешки“. 

 

Прогестерон

Прогестеронът  с право е наречен „пазител на бременността“. През първите три месеца производството му е възложено на жълтото тяло, а след това – на плацентата. Той позволява на плода спокойно да расте, отпускайки мускулите на матката. Прогестеронът обаче влияе и на гладката мускулатура на гастро-интестиналния тракт и пикочопроводните пътища. Може да предизвика киселини, чувство на подуване, често ходене до тоалетната, плюс хемороиди и в добавка към това – чувствителни и болезнени гърди. И към списъка му с „пакости“ можем да добавим и чувството за умора, диспнея (затруднено дишане) и дори появата на депресия. Добрата новина е, че от своя страна кортикостероидите (хормони, родени в надбъбречната жлеза) предизвикват еуфория и прилив на енергия. Така действат и ендорфините, които се произвеждат в хипоталамуса по време на активна спортна дейност, възбуда или оргазъм.

 

Хипофизна жлеза и окситоцин

Специално място трябва да отделим на хипофизната жлеза. Тя увеличава теглото си с 30% при първа бременност и с 50% през следващите. Даже това „нормално“ увеличение е в състояние да причини главоболие. Хипофизата произвежда над десет хормона, които ръководят дейността на всички останали жлези в човешкото тяло. От задната й част се отделя „господарят на раждането“ – окситоцинът. Но знаете ли, че освен отговорен за родилните маточни контракции, той повлиява апетита (намалява го), играе критична роля при моногамията на мъжете, защото засилва чувствата на съпреживяване, привързаност и емпатия. Окситоцинът причинява аналгезия при остра и хронична болка, необходим е за изграждане на т.нар. социална памет, както влияе и върху психологическите особености при общуването ни. Нещо повече – учените са доказали, че той кара жените да са по-дружелюбни, а мъжете предпазва от антисоциално поведение. Така шансовете за поколението многократно се увеличават. Окситоцинът е познат като хормон на любовта и привързаността, но японски учени му възлагат своите надежди във връзка с лечението на Алцхаймер и исхемичния мозъчен инсулт.

 

Щитовидни хормони

Не можем да подминем и групата на щитовидните хормони. По време на бременността щитовидната жлеза се увеличава с 20%, а хормоналната й продукция се покачва с 50%. Цяло чудо е, че нормалната бременност не причинява значителна тиромегалия (гуша). Ако все пак нивата на щитовидните хормони са ниски по време на бременността, може да се очаква усещане за общо неразположение, мускулни крампи, запек, нетолериране на студа, безсъние. Някои жени могат рязко да наддадат на тегло, да се оплакват от косопад и трудности с концентрация на вниманието. Ако обаче имате хипертиреоидизъм (повишени нива на щитовидните хормони), тогава може да се очаква отслабване на тегло, въпреки завишения апетит, влажна кожа, треперене на ръцете и сърцебиене.

 

Естрогени и релаксин

По време на бременност яйчниците отделят високи количества естрогени, които осигуряват  оптимални условия за вгнездяването на яйцеклетката, а по-късно се грижат за растежа и доброто кръвоснабдяване на матката. Те участват в нарастването на млечните жлези, а повишените им нива в края на бременността предупреждават хипофизата да секретира окситоцин.

Преди раждането яйчниците отделят и релаксин, който, както подсказва името, релаксира и прави гъвкави тазовите връзки, за да ги подготви за появата на новия живот.

 

Любопитно

Без съмнение по време на бременността се отделят повече хормони, отколкото по всяко друго време от живота на жената. И това не е случайно. Хормоналните промени са еволюционно легитимиран начин за оцеляването на човешкия род. Добрата новина е, че хормоните се връщат към нормалните си нива около 40 дни след раждането, в зависимост от това колко дълго кърмите бебето и какви генетични предразположености сте наследили.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре