Сега четеш
Да присъства ли бащата на раждането

Да присъства ли бащата на раждането

Все по-често бъдещите родители у нас си задават въпроса трябва ли бащата да участва в раждането на своето дете? Да видиш детето си е огромна радост, но, когато става дума да се види самото раждане, всичко е много индивидуално. Тук имат значение индивидуалните черти на мъжа, неговото желание и нагласата му. По темата разговаряме с Галина Тодорова, психолог и психотерапевт.

 

Да присъства ли бъдещият татко на раждането?

Все по-често този въпрос вълнува много бъдещи родители, които изказват противоположни мнения. Привържениците на идеята смятат, че присъствието на бащата ще сплоти още повече семейството и бащата ще изпитва нежни чувства към детето, когато то се появи на бял свят. От другата страна, противниците смятат, че това ще се окаже прекалено силен стрес за мъжа и е много възможно той да загуби сексуалното си желание. Темата е твърде комплексна, а въпросът няма един-единствен правилен отговор, валиден за всички. Но за да могат бъдещите родители да вземат правилното за тях решение, ще се опитам да представя обективно аргументите и на двете страни.

 

Присъствие на бъдещия татко на раждането: предимства

  • Сближаване на партньорите. Когато партньорите имат здрава връзка с близки и открити отношения, то тогава присъствието на бащата ще вдъхне още по-голяма увереност и сигурност у жената.
  • Психологическа подкрепа. В такъв труден момент жената има нужда до нея да седи човек, към когото изпитва любов и доверие, човек, който ще й донесе спокойствие и принадлежност. В най-честия случай това е бащата. Той най-добре знае какво да й каже, как да я докосне и успокои. Присъствието му ще намали безпокойството и болката, а това от своя страна ще помогне на бъдещата майка да се отпусне и концентрира по-пълноценно в самото раждане.
  • Физическа помощ. Бащата е този, който по време на контракциите може да угоди на всичките „капризи“ на жената, като откликва на молбите й. Например, да й донесе вода, да й направи масаж, да държи ръката й и т.н.
  • Да потърси помощ от медицинския персонал. Персоналът в повечето болници е много натоварен и не може през цялото време да стои до жената. Мъжът може да изиграе ролята на неин „адвокат“, като защити нейните интереси, например, да изиска повече внимание, наблюдение, допълнителен преглед, ако има нужда. В случай на необходимост той ще извика лекаря или ще обясни на жената какво се иска от нея.
  • Връзка с бебето. Понякога се случва така, че жената не може да гушне бебето веднага след неговата поява. Ако бащата присъства в този момент, той ще успее да го прегърне, да му каже мили думи и да му вдъхне спокойствие. Участието на мъжа в целия този процес помага за събуждането на бащинския инстинкт, защото се смята, че при бащата той се формира по-късно, отколкото при майката. Редица изследвания показват, че присъстващите татковци по-бързо се включват в грижите за бебето и по-силно се привързват към тях, отколкото мъже, които не са помагали на съпругата си по време на раждането и веднага след него.

 

Присъствие на бъдещия татко на раждането: недостатъци

  • Негативно влияние върху сексуалните отношения в двойката. Това е темата, по която привърженичките и противничките водят най-много дебати. Разпространено е мнението, че е възможно мъжът, присъствал на раждането, да загуби сексуалното влечение към жена си. Да, възможно е, особено уязвими в това отношение са двойки, които и без това имат трудности във връзката си. Също това се отнася за емоционалните и впечатлителни мъже – сцените на болка при жената могат да предизвикат трайни отрицателни емоции. Но е несериозно да се твърди, че проблемът в сексуалните отношения може да се дължи само и единствено на присъствието на бащата по време на раждане. Появата на бебето отнема цялото внимание на жената и партньора се чувства изолиран. Нека не се пренебрегват факти като умора, безсъние, раздразнителност, липсата на време за общуване с партньора.
  • Силен стрес за мъжа. Природата така е създала нещата, че благодарение на хормоналните промени и промените в нервната система жената пристъпва подготвена към раждането. Тя превключва на ниво инстинкти. С бащата не се случва нищо подобно и той пристъпва към раждането неподготвен. Затова за част от мъжете раждането е свързано с огромно емоционално натоварване. Стресиран партньор няма как да бъде полезен. Стресът и страхът са заразни. А ако раждащата жена е уплашена и стресирана, това може да доведе до забавяне на процеса на раждане.
  • Активен баща, който пречи. Прекалено активният баща говори много, непрекъснато докосва майката, гали я и я масажира, дава инструкции как да диша и какво да прави. В стремежа си да помогне и да бъде максимално полезен, той може да попречи на жената да се концентрира върху родовия процес, да се напрегне, отделяйки по-големи количества адреналин, което ще предизвика само стрес и напрежение у бъдещата майка.
  • Жената се притеснява. Процесът на раждането може да бъде болезнен, дълъг и труден за една жена. По време на този процес тя ще издава звуци под въздействие на болката, ще заема различни пози, неволно ще изпуска урина… все неща, които са част от едно нормално раждане. Тези физиологични реакции могат да представляват за жената голямо притеснение и срам от партньора.

 

Галина Тодорова

психолог и психотерапевт,

Кабинет психологично консултиране и психотерапия, Варна

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре