Сега четеш
Движенията на плода

Движенията на плода

Първите движения на бебето са очаквано и трепетно преживяване за всяка бременна жена. Кога трябва да се появят първите поритвания, как се усещат и как да разберем, че става дума именно за тях, кога бебето е най-активно? Отговор на тези и още интересни въпроси, свързани с активността на плода, ни дава Пунар Басри, акушерка.

 

 

Кога за първи път бъдещата мама може да усети движенията на плода?

Вероятно бременната жена няма да усещате как бебето рита до около 16-та-22-ра гестационна седмица, въпреки че то започва да мърда още през втория лунарен месец. Акробатичните му движения обаче могат да се наблюдават с ултразвук, много преди майката да ги усети. Тези, за които това е втора или трета бременност, могат да усетят първите едва доловими поритвания по-рано от майките, които са бременни за първи път. По-слабите жени също са склонни да усещат движения по-рано и по-често.

На какво наподобяват първите движения?

Жените описват усещането като пърхане на златна рибка, която плува, или като полет на пеперуди. Може би ще възприемете тези първи леки почуквания или трептения в корема като предизвикани от газове или като болка, дължаща се на глад, но след като започнете да ги преживявате редовно, ще забележите и разликата. По-вероятно е да усетите тези ранни движения, докато сте седнали или легнали.

 

Колко често бременната жена трябва да усеща движенията?

Първоначално движенията, които забелязвате, ще бъдат доста малко на брой и ще се появяват рядко. Всъщност, може да усещате няколко движения за един ден, а на следващия ден нито едно. Въпреки, че бебето мърда и рита непрекъснато, много от неговите движения все още не са толкова силни, та да бъдат усетени. По-късно, по време на втория триместър, тези ритници ще станат по-силни и ще се появяват няколко пъти в денонощието.

В учебниците пише, че когато плодът се изследва с ултразвук, трябва да се доловят поне 3 движения за период от 30 минути. Експерти от СЗО твърдят, че  ежедневното броене на феталните движения не се препоръчва, но здравите бременни жени трябва да бъдат информирани за важността на тези движения през третия триместър и трябва да се обърнат към лекар, ако усетят промяна.

Ако сте любопитни да сравните своите усещания с усещанията на други бременни жени, не се притеснявайте, ако се окаже, че вашият опит се различава от техния. Всяко бебе си има своя индивидуална активност. Стига да няма намаляване на традиционната за бебето активност, която вече познавате, това е знак, че бебето вероятно се чувства много добре.

 

Много мами споделят, че бебето най-много рита късно вечер или рано сутрин… Тогава ли е най-активно?

Това не зависи от денонощието, а от покоя на майката. Когато човек е активен, независимо дали е седнал, прав или върви, коремната стена също е активна. По този начин се увеличава тонусът на коремните мускули и се задава дистанция на движенията. Когато легнете и се отпуснете, пространството става по-голямо и бебето се чувства свободно да мърда.

 

Вярно ли е, че към края на бременността движенията намаляват?

Има сериозни научни проучвания, според които жените се притесняват от намалените движения на плода в края на бременността. Според учените, когато наближава раждането, характерът на движенията се променя – това се дължи на ограниченото пространство в матката, но честотата и интензивността обикновено не намаляват. Бременните често съобщават за промени в движението на плода по отношение на честотата, интензивността, характера и продължителността на движенията. Затова жените трябва да се съветват, да се обръщат към специалист, ако преценят, че движенията на бебето са станали прекалено бурни, или обратното – прекалено  редки.

Какво ни показват движенията? Ако бебето е много активно или малко активно – какво значи това? Кога имаме основание за притеснение?

Бебетата най-често се движат в отговор на случващото се в заобикалящата ги среда. Бебето „чува“ известни звукови сигнали от 24-25 г.с., а силните звукови дразнения водят до усилване на двигателната активност. Твърде много шум, прекалено силна светлина или дори някои определени храни могат да стимулират движенията . Бебетата имат периоди на сън и бодърстване. Ако вие се движите, това може да подейства успокояващо на детето ви и дори може да го приспи. Всяко дете има свой ритъм на движение в матката и майката е наясно с него.

 

Колко чести трябва да бъдат движенията на плода?

Шест движения като ритници, трепкане или протягане за 2 часа се считат за нормални. Но не изпадайте в паника, ако не усещате 6 движения. По-малко активност може просто да означава, че бебето спи.

 

Пунар Басри

акушерка, МУ-Варна, Филиал Велико Търново

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
4
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре