Сега четеш
Детето на три и детската градина

Детето на три и детската градина

Защо се смята, че 3 години е подходящата възраст детето да тръгне на детска градина?

Това е възрастта, в която то вече е готово за общуване с повече деца, за приемане на нови правила и нови авторитети. В предходния период то има нужда от повече спокойствие, от близост с родителите си, от семейна среда и от време за самото себе си. До една година бебето се нуждае от контакт с родителите си 24 часа в денонощието. На годинка и половина то вече не изпитва този силен страх от раздялата с най-близките и може в известна степен да „допусне” до себе си по-малко познат човек. Обикновено към втората година „демонстрира” по-голяма независимост. Постепенно разбира, че на света има и други големи и добри хора, освен мама и татко, баба и дядо. Тази последователност на разширяване на кръга на общуване има огромно значение за благополучната адаптация на детето и към детската градина, и към училището, и към обществото като цяло.

На 3 години детето вече е способно в голяма степен да започне да се самообслужва – да се храни, да се облича и съблича самостоятелно с променлив успех, да ходи до тоалетна. Това е още една причина то да се почувства готово да започне да общува с външния свят по-активно, да изгражда нови контакти с връстници и с възрастни, да изпробва нови модели на поведение. На тази възраст то започва да има нужда от социална среда, в която ще формира редица важни качества и ще натрупа ценни знания.

Виж още

С ваша помощ малкият човек ще се справи с новите изисквания на новата обстановка. Е, това не се случва изведнъж и изисква търпение.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре