Сега четеш
Детето на 7: какво трябва да знаем за развитието на тази възраст

Детето на 7: какво трябва да знаем за развитието на тази възраст

Детето на 7 е прекрасно!!! То е любопитно, наблюдателно, все по-самостоятелно, все повече знаещо и можещо, опитващо се да анализира, честно и отворено е към света. Неслучайно много родители споделят, че това е бил най-лесният и приятен етап от отглеждането на детето им.

Тази възраст е ключова в развитието, тъй като обикновено тогава децата тръгват на училище, където попадат в по-различно обкръжение. Те вече се социализират по-интензивно, от тях се очаква да изпълняват по-сложни задачи, по-последователно да се придържат към правилата. Всичко това предполага развиването на самостоятелност, умения за общуване и справяне с проблемите. Въображението, макар и все още активно, постепенно започва да отстъпва място на логиката и разума. Обикновено в този период децата имат огромното желание да се справят добре и да печелят одобрението на околните. Постепенно те започват да осъзнават, че другите хора също имат свои мисли, чувства, различна гледна точка и това разбиране ги прави по-успешни в общуването. Въпреки всичкия този напредък, децата все още имат нужда от подкрепата на родителите си.

За да ви подпомогнем в нелеката задача да осигурите подкрепяща семейна среда, съобразена с нуждите на детето, ще ви представим накратко най-важните особености, свързани с неговото физическо, емоционално, когнитивно и социално развитие в този период.

Физическо развитие

Физическото развитие на 7-годишното дете по-скоро преминава през период на усъвършенстване, отколкото на основни промени. Казано по простичко – двигателните му умения стават все по-прецизни и по-координирани. Мускулната маса се увеличава и детето нараства на тегло. Сърдечният му ритъм и честотата на дишането му стават близки до тези на възрастните. Млечните зъби се сменят с постоянните, започвайки с двата предни горни. Детето изразходва средно около 1700 калории на ден. Вкостеняването на скелета все още не е завършило, което прави детето гъвкаво и подвижно. Тъй като големите мускули се развиват по-рано от малките, това е причина децата да могат да извършват движения с голям размах, но по-трудно да се справят с фините движения. Детето не може да стои спокойно задълго, то обича енергично да тича, скача, катери и хвърля, да кара колело, да плува, да се люлее, да рита топка…

Съвети към родителите:

 • Имайте предвид, че при писане, а то в първи клас никак не е малко, децата бързо се изморяват. Не ги упреквайте, а правете по-чести почивки – учителите също се съобразяват с това.
 • Не забравяйте, че в тази възраст рискът от гръбначни изкривявания е голям (още повече като се има предвид тежестта на раниците), затова следете внимателно за стойката на детето.
 • И най-важното – погрижите се за физическата активност на вашия първолак. И нека тя да включва цялото семейство – спортувайте заедно, играйте на открито. Физически активното дете усъвършенства своите умения и се справя по-добре и в училище.

 

Емоционално развитие

7-годишното дете е доста по-емоционално зряло от мъничето в детската градина. То се справя много по-уверено с промените, които се случват около него, с емоциите на другите и със своите собствени. Въпреки че все още няма пълен самоконтрол, то показва готовност да прояви разбиране в конкретни ситуации и да се съобразява с обстановката и с другите хора. Тъй като тръгването на училище е период на големи промени за детето – нова среда, нови приятели, нови правила и т.н., то е склонно да изпитва несигурност. И тук ключова роля имат родителите, добре познатата и сигурна семейна среда. Рутинните неща като храненето с близките, лягането по едно и също време, прекараното със семейството време в игра ще му позволят да се чувства комфортно със себе си, въпреки промените в начина му на живот.

Съвети към родителите:

 • Не сравнявайте детето си с другите деца – това може да го настрои негативно към тях, без да допринесе за подобряване на представянето му.
 • Помогнете на детето си да се почувства ценено – общувайте с него, играйте заедно, четете или просто го слушайте.
 • Осигурете му необходимата рутина, която ще му даде усещането за стабилност.

 

Когнитивно развитие

Детето на 7-годишна възраст е любопитно за света около него. То не спира да задава въпроси и да търси отговори за нещата, които го вълнуват. Гордее се с това, че е по-голямо и често влиза в ролята на ментор за по-малките деца. Обича да показва новите си знания и умения. Мисленето му в тази възраст обаче все още е конкретно-образно и ситуативно – опира се на нагледни образи и конкретни ситуации. Постепенно развива умението си да планира действията си и да си прави програма. Малко по малко започва да може да осмисля и оценява собствените си действия. Успешно различава нюансите на цветовете и отделните единици в потока на речта (звукове, думи, словосъчетания, фрази).

На тази възраст детето все още изпитва затруднение при различаване на сходни обекти и е несигурно в ориентацията ляво-дясно. Това води до сливане на подобни букви, огледално писане на букви, нарушаване на формата на знаците. Успява да задържи вниманието си към неща, в които участва активно и лично.

 

Съвети към родителите:

 • Тъй като абстрактно-словесните обяснения все още са недостъпни за детето, обяснявайте му чрез конкретни примери и онагледяване.
 • Заменяйте трудните думи с по-обикновени, пропускайте детайлите и предавайте само основното съдържание, и то обобщено на достъпен за детето език.
 • Можете да преодолеете проявите на разсеяност с разнообразяване на учебната работа и кратки игри за разтоварване.
 • За детето все още е трудно едновременно да слуша и да пише. Бъдете търпеливи и изчаквайте.

 

Социално развитие

7-годишното дете обича да играе с приятелите и съучениците си, но все по-често проявява склонност да прекарва времето си само, играейки или четейки. То започва все повече да се интересува от мнението и мислите на другите хора.

Все още няма ясно изразено отношение към избора на приятели. Групира се предимно по възраст и пол, а приятелствата се формират най-вече въз основа на външни обстоятелства – деца от една улица, от един чин, на приятелски семейства. Това обяснява и честата смяна на приятелствата.

Това е времето, в което детето разширява социалния си хоризонт, и освен към родителите си може да започне да изпитва чувство на привързаност и към друг значим възрастен – учител, чичо или леля и т.н. На тази възраст детето е способно да работи в екип и да се съобразява с правилата, които важат в дадената ситуация.

 

Съвет към родителите:

 • Насърчавайте инцидентните прояви на взаимопомощ, но не изисквайте непрекъснато себераздаване от детето.
 • Когато говорите с детето си за дадена ситуация, говорете само за поведението на участниците в нея, не оценявайте.
 • Това е идеалният момент да научите детето си какво означава да бъдеш добър гражданин на света. Говорете с него за това колко е важно да уважава другите и да им помага.

 

Реч и език

На 7 години детето претърпява бързо езиково развитие. Научава от 5 до 10 думи на ден, като речникът му на тази възраст включва средно около 12 000 думи. Тъй като уменията му да чете и пише всекидневно се развиват и усъвършенстват, то постепенно навлиза в света на по-сложните и дълги книги. Успоредно с това се научава и да разказва по-дълги и сюжетно развити истории. Вероятно е и само да започне да съчинява свои измислени фантазни текстове, в които  да смесва реалния и въображаемия свят.

Любопитно е да се знае, че това е най-„бърборивата“ възраст. 7-годишното дете обича да говори, да задава въпроси, да дава отговори, да води разговор като възрастен. То изпитва гордост, че вече е ученик и демонстрира това, включвайки се в различни разговори и изразявайки мнение по различни въпроси. Използва подходящи граматични времена, словоред и структура на изречението. Може да експериментира с жаргон и дори ругатни и го намира за смешно.

 

Съвети към родителите:

 • Въпреки че на тази възраст детето може да чете само, не се отказвайте от четенето заедно, като не забравяйте, че вече спокойно може да обсъждате прочетеното, да говорите за героите и сюжета, да доизмисляте историите.
 • Говорете с детето си – обсъждайте видяното и изживяното, споделяйте вие, стимулирайте го и то да споделя чувствата, преживяванията си и всичко, което го вълнува.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре