Сега четеш
Джобните пари на малкия ученик. Дали и колко?

Джобните пари на малкия ученик. Дали и колко?

В наши дни голяма част от децата разполагат с пари, получени като подарък с повод и без повод. С тези пари те си купуват всевъзможни играчки, напитки, лакомства, но много често в момента, в който са закупили така желаната вещ, тя вече става ненужна и желанията им се насочват към нещо друго, също толкова значимо в техните представи… От друга страна, чрез джобните пари малкото дете се научава да употребява и използва свои собствени, макар и ограничени финанси и да поема отговорност за тях. Сумите са още малки и неговите първи финансови опити и грешки няма да струват много. А те неизбежно ще се случват, защото са част от уроците за парите.

Когато детето тръгне на училище, пред родителите изникват цял куп въпроси, свързани с отношението на децата към парите. От една страна е ясно, че неизбежно детето ще се срещне със света на джобните, пазаруването, спестяването, загубите, печеленето, банковите карти, парите в брой, заемите, споделянето и още много, много варианти на паричния оборот. От друга страна, е доста страшно да го оставиш да плува в тези води, едва-що научило се да си връзва обувките. Ето защо хубаво би било въпросът за джобните пари – дали да се дават и в какъв размер, да се обсъди с останалите родители от класа и с класния ръководител още по време на една от първите родителски срещи. Така има шанс да успеете да постигнете общо съгласие по тази тема и да има правила, които да важат за всички деца.

 

Съвети към родителите:

  • Обяснете на детето смисъла на джобните и правилата за използването им.
  • Въведете правило за даване на пари назаем на съученик – например „Може да услужиш с до определена сума на свой съученик, за да си купи храна или за някаква друга нужда“.
  • Заедно с детето направете списък на вредните и забранените за купуване неща.
  • Първоначално давайте на детето джобни пари всеки ден, като постепенно увеличавате времето – два пъти в седмицата, един път в седмицата. Позволете на детето да изразходва джобните си пари по свой избор.
  • Не наказвайте детето за изгубени или откраднати джобни пари. То и без това преживява болезнено този „урок“.
Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре