Сега четеш
Емоциите на бъдещата майка влияят ли на бебето?

Емоциите на бъдещата майка влияят ли на бебето?

Mоже ли майката да въздейства върху развитието на бебето си и да изгражда здрава емоционална връзка с него, още преди то да се роди? Отговор ни дава Петя Андреева, психолог и семеен консултант.

 

Майката може да въздейства съзнателно и пълноценно върху развитието на бебето си и да изгражда здрава емоционална връзка с него, още преди то да се роди. Тя може да общува с него и го прави, дори и да не си дава сметка за това. От голямо значение за бъдещото развитие на детето е майчиното отношение към бременността, към бебето и към външния свят. Майката е връзката на бебето с този свят и нейните възприятия и реакции влияят върху моделите на светоусещане и поведение, които то самото ще развива през живота си.

Днес жените са неизменно съветвани да бъдат спокойни и щастливи, за да имат спокойни бебета, но аз се опасявам, че това носи повече напрежение, отколкото полза. Стресът на майката ще повлияе на бебето, ако е прекомерен и хроничен, ако тя няма подкрепа и възможност да го преодолее.

Ако бъдещите майки се намират в особено трудна ситуация, в която страдат от безсъние, драстично са променили начина си на хранене, изолират се от контакти с близките си, преживяват чувство на безнадеждност и празнота, не изпитват чувства към бебето си и им е невъзможно да полагат грижи дори за себе си, то нека потърсят професионална помощ. Отричането и потискането на подобни проблеми води до задълбочаването им и до тежки последици както за самата жена, така и за бебето и семейството.

Виж още

 

Петя Андреева
психолог и семеен консултант

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре