Сега четеш
Естествено раждане или секцио

Естествено раждане или секцио

В последните години доста се коментира дали раждането да става по естествен или по оперативен път. Това обаче никой не може да каже предварително, докато раждането не завърши. И най-нормалното физиологично раждане, което върви гладко, може в определен момент да постави в опасност или майката, или детето. Тогава, разбира се, може би ще се наложи да завърши по оперативен път. Какво трябва да знаем за естественото и оперативното раждане, попитахме д-р Диков.

 

Жената сама ли определя как ще ражда?

Обикновено бременността на жената се следи в Женска консултация. Редно е бременната жена да обсъди с лекаря и неговия екип как ще ражда и кое е по-разумно от медицинска гледна точка в конкретния  случай. Трябва да е ясно дали едно раждане по естествен начин ще постави на изпитание родилката и детето, и какви предимства и рискове се поемат и в двата случая – нормално или оперативно. Например, при известен процент от жените още преди да решат да забременеят по чисто медицински причини се знае, че ще родят чрез цезарово сечение.

При други жени в хода на бременността се установява нещо, което налага да препоръчаме също оперативното родоразрешение. Важно е да се отбележи, че при основната част от жените няма нужда от операция, защото раждането е нормален физиологичен процес, който е предопределен да се извършва по естествен механизъм.

 

Какво трябва да се знае за естественото раждане? Колко време може да продължи? През какви етапи се минава?

Най-атравматично, без последствия и за майката, и за детето, най-често е раждането по естествен механизъм (ако няма противопоказания). Още повече, че в днешно време в хода му може да се приложи разумно и добро обезболяване на родовия процес.

Когато раждането е правилно водено, то продължава около 7-8 часа. След нормално раждане, след три дни родилката спокойно ще се прибере вкъщи със здраво бебе. За съжаление, в последното десетилетие се налага мнението, че цезаровото сечение е просто едно „разрезче“ и хоп – бебето изскача.

Нормалното раждане не е страшно или опасно, още повече когато жената има съответната нагласа. В случаите, където има медицински индикации, естествено най-добре е да се приеме оперативната интервенция.

 

Какво трябва да се знае за секциото? Кога се налага по медицински причини? Как протича?

Ако по някаква причина е взето решение още преди бременността или в хода й, че е по-добре раждането да стане оперативно, то се насрочва не по-рано от две седмици преди вероятния термин. Ако раждането започне по-рано, жената пак ще роди по оперативен път.

Когато при напълно здрава жена бременността протича нормално, около 37-38-а седмица се прави прогноза на раждането, като се взимат предвид редица фактори – как е протекла бременността, какво е състоянието на майката, на плода, какви са размерите на таза, очакваното тегло на детето, състоянието на меките родови пътища, разположението на плацентата, количеството околоплодни води, зрелостта на маточната шийка и още много други неща. На базата на всичко това и не на последно място на личния избор на бременната, се взима съответното решение.

Всяка операция без изключение е свързана с рискове, пък било то и разумни. Има анестезия, отваряне на корема, работа с коремните органи, магистрални кръвоносни съдове, маточна кухина, губи се кръв и т.н. Разбира се, това не означава, че щом има рискове, не трябва да правим цезарово сечение. Вариантите са три – цезарово сечение, опит за индукция (при наличие на условия, но по естествен механизъм) или изчакване на спонтанно включване на родова дейност.

Обикновено жените се страхуват от болката и затова нерядко клонят към цезарово сечение. Наблюдаващите бременността трябва да се опитат да елиминират този страх. Чувството за страх е нормално и то ни защитава в определени ситуации. Но когато страхът не може да бъде превъзмогнат, въпреки получената вярна или невярна предварителна информация, той се превръща в реална индикация за раждане по оперативен път. Ако не се помогне на такава жена, тя ще е с увредена психика след раждането и никой не знае колко време ще мине, докато си възстанови нормалното състояние и самочувствие.

В тази връзка е хубаво всяка бременна да посети болници с родилно отделение в дните на отворени им врати. Тогава на място може да получи лично информация и да избере да роди в това лечебно заведение, където ще се чувства по-сигурна. Ако няма това чувство, ако е разтревожена, то и прагът й на болка ще стане по-нисък, ще се задейства паника с всички последици от това.

 

Може ли да се каже – кой начин е по-добър за раждане? Какви са плюсовете и минусите в отделните начини?

Както още в началото отбелязах, раждането е нормален физиологичен процес, който е предопределен да се извършва по естествен механизъм.

В днешно време цезаровото сечение е метод на избор за начина на родоразрешение и тогава, когато са спазени условията не само за добра медицинска практика, а и правилната преценка и избор, взет отговорно и от медицинския специалист, и от бременната, е разумно безопасен както за майката, така и за нейното дете.

Плюсове и минуси не бих могъл да кажа, тъй като и двете възможности имат своите особености. Ако в хода на едно нормално раждане възникнат усложнения, то се предприема другата възможност за родоразрешение. Всичко е въпрос на индивидуална преценка, според конкретната бременност и родилка. Дори възстановяването при различните жени протича по различен начин.

 

Д-р Иван Диков

началник на Диагностично-консултативния блок в СБАЛАГ „Майчин дом“

и управител на Медицински център „Майчин дом“

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре