Сега четеш
Етапите на бременността

Етапите на бременността

Какво е характерно за всеки триместър на бременността? Какво означава гестационна седмица? Кога говорим за преждевременна и кога за пресрочена бременност? Все важни въпроси, чиито отговори научаваме от д-р Боряна Лазарова и д-р Мажена Риш-Панова.

 

През какви етапи преминава бременността?

Бременността се подразделя на 3 етапа или периода, а именно:

I-ви етап или първи триместър – до 12+0 гестационни седмици (г.с.) на бременността, включващ  I, II и III лунарен месец;

II-ри етап или втори триместър – от 13+0 г.с. до 24+0 г.с. на бременността, включващ IV, V, VI лунарен месец;

III-ти етап или трети триместър – от 24 г.с. до края на бременността, включващ VII, VIII, IX лунарен месец.

 

Каква е нормалната продължителност на бременността?

Средната продължителност на една бременност е 280 дни или 40 г.с., считано от първия ден на последната редовна менструация (ПРМ). Практиката показва, че при около 40% от жените, ражданията стават в интервала 280 +/- 5 дни и при 2/3 в интервала 280 +/-10 дни.

 

Какво означава гестационна седмица? Как, всъщност, се броят седмиците на бременността?

По време на бременността седмиците се наричат гестационни, а акушерските месеци – лунарни. Една гестационна седмица трае 7 дни, а един лунарен месец се състои от 4 седмици или от 28 дни. Гестационните седмици започват да се броят от първия ден на ПРМ.

 

Кога говорим за преждевременна и кога за пресрочена бременност?

Преждевременна или предтерминна бременност е тази, при която раждането настъпва преди 37 г.с. от датата на ПРМ, съответно при износване на плода по-малко от 259 дни. Това означава раждане на живо новородено, преди то да е достигнало зрялост на своите органи и системи.

Пресрочена или преносена бременност се дефинира като срок на бременност, продължаваща повече от 42 г.с. – повече от 294 дни от ПРМ или повече от 14 дни след датата на определения термин.). Тя завършва с раждане на новородено с признаци на преносеност. Съществува и пролонгирана, физиологично удължена бременност, която завършва с раждане на дете без признаци на преносеност.

При бременност, продължаваща повече от 41 г.с.( или повече от 7 дни след очаквания термин) и липса на признаци за раждане, бременната подлежи на хоспитализация във връзка с необходимостта от активно наблюдение в интерес на майката и плода.

 

Първи триместър: какво се случва с майката и бебето

Този етап започва с оплождането на зрялата яйцеклетка от сперматозоида в маточната тръба и образуването на зигота, носеща генетичния материал от двамата родители. Зиготата претърпява серия от деления и образуване на клетки, наречени бластомери. По-късно тези бластомери започват да секретират течност и оформят мехурче, изпълнено с течност, нар. бластоцист. Около 5-а г.с. бластоцистът попада в маточната кухина, „внедрява“ се в нея, процесът се нарича нидация. От този момент нататък продуктът на зачатие се нарича ембрион и започва ембрионалният период на развитие. Той трае до 10 г.с. , т.е. 10 седмици от деня на ПРМ. Формират се всички органи и системи. В 6-а г.с. ембриончето е с дължина около 4-5 мм, налице е сърдечна дейност, която може да бъде декларирана с УЗ-изследване. Горните и долните крайници започват да се развиват. През 8-а г.с. ембрионът е дълъг около 22 до 24 мм. Главата е доста по-голяма от тялото, по краищата на ръцете и краката започват да се образуват пръсти. Оформят се ушите.

След 10 г.с. започва феталният период , който продължава до раждането. Ембрионът вече се нарича плод. Дължината му достига  почти 4 см. Настъпва растеж и узряване на органите, формирани през ембрионалния период. В края на 12-та г.с., дължината теме на главичка/таз е вече  7-9 см. Пръстите на ръцете и краката са оформени и по тях има нокти. Появяват се зачатъци на коса. Външните гениталии показват белези за мъжки или женски пол. Извършва се биохимичен скрининг за вродени аномалии на плода и се оценява риска от синдром на Даун и други хромозомни заболявания. Плацентата на плода е образувана.

Промените в организма на бременната са значителни. През първата половина от бременността се появяват: умора, сънливост, често гадене и повръщане. Като причини се смятат хормоналните промени и най-вече покачващите се стойности на бета-ЧХГ. Настъпват промени в апетита (огромно желание към някои храни) и в настроението, често уриниране, главоболие. Венците се разрастват, стават отточни и по-лесно раними. Мускулният тонус на хранопровода при преминаването през диафрагмата намалява. Това причинява рефлукс на стомашно съдържимо и обяснява киселините при бременни. Забавя се изпразването на червата, което води до запек. Под влияние на естрогени и прогестерон в първите месеци матката започва да увеличава размерите и дебелината си, увеличава се вагиналният секрет. Гърдите стават  напрегнати и болезнени, понякога се наблюдава и сърбеж. След втория месец гърдите нарастват по размер, зърната се уголемяват и пигментират. В първия триместър под влияние на естрогените и прогестерона намалява нивото на глюкоза на гладно.

 

Виж още

Втори триместър: какво се случва с майката и бебето

Повечето бъдещи майки намират протичането на втория етап на бременността за по-лек от първия. Към края на 16-а г.с. плодът е с дължина около 12 см и тежи към 110 г, започва да отделя урина.  Външните гениталии вече са добре оформени и със сигурност може да бъде потвърден пола на бебето.

В пети лунарен месец или 20-а г.с. плодът вече тежи около 300 г и майката започва да усеща първите му движения. По главата на бебето се образува повече коса. В интервала 19-22-ра г.с. се извършва обстоен ултразвуков преглед за оглед на органите на плода, т.нар. фетална морфолофия. Към края на 24-а г.с. теглото на плода е вече около 640 г, започват да се различават мигли и вежди и да се натрупва подкожна мазнина. Симптомите на гадене, повръщане и умора постепенно отшумяват. С нарастването на матката се появяват болки в гърба, корема, слабините, бедрата. Коремът нараства значително. Кожата на корема по средната линия се пигментира в кафеникаво-черен цвят, т.нар. Linea nigra. Появяват се пигментни петна по лицето и шията. Окосмяването по тялото се засилва. Образуват се розово-виолетови стрии по кожата на корема, гърдите, бедрата. Във втората половина на бременността настъпва най-силно покачване на теглото. Промяната в метаболизма води до повишаване на глюкозата на гладно. Потребностите на организма от желязо нарастват значително и запасите му бързо се изчерпват.

 

Трети триместър: какво се случва с майката и бебето

Третият триместър включва последните 3 месеца на бременността. През този период плодът нараства най-много. В края на 28-а г.с. теглото достига до 1100 г. Мембраните, които покриват очите на плода, изчезват и той започва да вижда, както и да чува звуци.  Движението на крачетата става доста енергично. Между 28-а г.с. и 32-ра г.с. теглото е около 1700 г. През IX лунарен месец плодът вече тежи около 2500 г. Засилва се отлагането на подкожна мазнина и тялото се закръгля. Към 34-а г.с., 35-а г.с. е достигната белодробна зрялост. Плодът заема позиция за раждане. Към 40-а г.с. от последната редовна менструация се достига до термин. Плодът вече е напълно развит и тежи около 3000-3500 г, а дължината му обикновено е около 50 см. Бебето е напълно готово за извънутробен живот.

В третия триместър тялото на майката претърпява нови промени. Бързото нарастване на матката води до избутване на органите в коремната кухина (стомах, диафрагма и т.н.) към горната част на тялото, което провокира появата на киселини и чувство за недостиг на въздух. С притискането на кръвоносните съдове се появяват отоци по долните крайници и глезените. Венозните кръвоносни съдове се разширяват. Появяват се варикозни разширения по външните полови органи, често и хемороиди. 2-3 седмици преди термина, маточната шийка променя посоката си, центрира се, размеква се и се скъсява. Предлежащата част на плода се спуска във входа на таза и води до натиск на пикочния мехур и чести позиви за уриниране. Изчезват оплакванията от киселини и тежест в гърдите. Бременната чувства облекчение. Появяват се и зачестяват т. нар. подготвителни Бракстън-Хикс контракции. С приближаването на термина постепенно контракциите зачестяват, стават болезнени, на равен интервал от време и с по-голяма продължителност, за разлика от Бракстън-Хикс контракциите. Настъпва времето за подготовка за раждане.

 

Д-р Боряна Лазарова,

консултант: д-р Мажена Риш-Панова,

Първа САГБАЛ „Света София“

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре