Сега четеш
Женските консултации

Женските консултации

Какво представляват женските консултации, кои са най-важните параметри, които се проследяват, какви изследвания се назначават и кои от тях се поемат от Националната здравна каса… Отговори по темата ни дава д-р Николов.

 

Каква е целта на женската консултация и какво включва тя?

Целта на женската консултация е да проследява протичането на бременността и да определи дали тя е физиологична (нормална) или проблемна. Проследяват се основните кръвни показатели, показателите от урина, микробиологичните показатели, както и развитието на плода в норма и извън нея.

Какво се поема от здравната каса – колко консултации и кога, какви изследвания?

НЗОК поема както следва – ежемесечни консултации, трикратни кръвни изследвания (ПКК, обикновена урина, СУЕ), съответно при регистрация на бременността, 16-20-а гестационна седмица и 28-30-а гестационна седмица. МБИ на влагалищен секрет, изследване при регистрация в 32-36-а гестационна седмица, изследване за СПИН, Хепатит Б, сифилис, кръвна група при регистрация на бременността, а при R(-) отрицателните кръвни групи трикратно изследване на ерха антитела. УЗ изследвания, които НЗОК поема, са два – при регистрация на бременността и в 28-32-ра гестационна седмица. Записи на бебето не са включени в пакета на НЗОК.

 

Какви допълнителни изследвания е добре да се направят и в какъв срок от бременността?

Допълните изследвания зависят от конкретната пациентка и се правят без определено правило, по усмотрение на наблюдаващия специалист.

Какво означава фетална морфология? И кога се правят скринингите?

Феталната морфология означава детайлно и подробно изследване на плода за анатомични (видими) малформации (нарушения) в устройството и функционирането на повечето вътрешни органи и структури. Както и изследване на феталното майчино кръвообращение, което е предпоставка за нормалния растеж и функциониране на плода в матката.

Препоръчителни скриниги са два: биохимичен скрининг (БХС) в 11-13+6  гестационни седмици, определящ риска от развитието на някои големи хромозомни синдроми (синдром на ДАУН), и фетална морфология между 19-23-а гестационни седмици.

Виж още

 

Д-р Никола Николов

акушер-гинеколог, МБАЛ „Вита“

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре