Сега четеш
Какво означава ГЕР

Какво означава ГЕР

Страшна ли е страшно звучащата диагноза „гастроезофагиален рефлукс“ (ГЕР)? Защо се среща често при бебетата, по какво можем да разпознаем дали детето страда от ГЕР и какво е лечението? Всяко връщане на храна ли трябва да се счита за гастроезофагиален рефлукс? 

 

Какво ще рече гастроезофагиален рефлукс?

Медицинският термин гастроезофагиален рефлукс произхожда от латинските наименования на засегнатите органи (стомах и хранопровод) и формата на засягане рефлукс (означава връщане на обратно). По същество малко количество от стомашното съдържимо се връща в посока, обратна на физиологичната, тоест към хранопровода и устната кухина, като част от него изтича през устата.

Стомахът, хранопроводът и устната кухина имат различни по структура лигавици, приспособени да функционират оптимално при определена киселинност. Оттук произтича и проблемът. В стомаха, заради солната киселина разграждаща храната, средата обичайно е с много по-кисел състав. При попадане на мляко, смесено със солна киселина в хранопровода, се дразни лигавицата и това води до промени в структурата й.

Защо засяга бебетата?

Анатомичното и функционално несъвършенство на системите в организма на бебетата, което се преодолява с порастването, понякога довежда в най-ранна възраст до поява на преходни, но неприятни симптоми. Причина за ГЕР е незавършеността в структурата и функцията на пръстеновидния мускул, който се разполага на прехода на хранопровода в стомаха. При нормални обстоятелства този мускул се отваря само при преглъщане, за да може да премине храната в стомаха, а после плътно се затваря. При кърмачетата а този рефлекс все още не е усъвършенстван. Предимно хоризонталното положение на тялото и липсата на плътност в консистенцията на приеманата храна също значително улесняват рефлукса на стомашното съдържимо, който понякога може да е в минимално количество и безсимптомен –„тих“ рефлукс.

Какви са симптомите?

 • Влошени общо настроение и тонус, плачливост, раздразнителност;
 • Неколкократни повръщания в рамките на деня на малко количество храна, непосредствено след нахранване, при тежките форми и в напреднал стадий може да се открие и кръв в повърнатото;
 • Преживяне на попадналото в устната кухина стомашно съдържимо;
 • По-бавно наддаване или загуба на тегло;
 • Дрезгавина в гласа, дължаща се на повтарящото се обливане на фаринкса и гласните струни със солна киселина от стомаха. Този симптом се отчита при плач и при тихия рефлукс може да бъде първа изява;
 • Хрипове и кашлица, дължащи се на микроаспирации – тоест, падане на стомашно съдържимо в дихателните пътища, с последващо възпаление.

Как се лекува?

Симптомите на ГЕР могат да отшумят без намеса, но понякога се налага предприемане на адекватни лечебни мероприятия, които включват:

 • хранене с по-малки порции, но по-често;
 • сгъстяване на млякото;
 • позиционна терапия със задържане на тялото на кърмачето в право положение след нахранване;
 • създаване на наклон с ъгъл от 45 градуса в леглото му;
 • антирефлуксни формули на адаптирани млека;
 • медикаментозна терапия – лекарства, намаляващи или потискащи по различни механизми секрецията на солна киселина, най-често прилагани в сиропна форма.

Навременно взетите  мерки са гаранция, че няма да се достигне до етап, на който хирургическите интервенции са единственият възможен терапевтичен подход.

Кога е нужна консултация?

Необходимо е да уведомите вашия педиатър, ако сте забелязали някой от споменатите симптоми, защото могат да настъпят редица усложнения с неприятни последици. За такива се смятат кървенето от гастроинтестиналния тракт, стесненията на хранопровода, аспирацията (вдишване) на повърнатите материи в дихателните пътища, което води до дихателни проблеми и чести рецидивиращи и трудно лечими инфекции.

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре