Сега четеш
Какво се случва с кожата през бременността

Какво се случва с кожата през бременността

В резултат на бушуващите хормони през бременността настъпват различни промени в организма на жената. Кожата също не прави изключение. Всички сме чували за някои проблеми, свързани с нея – стрии, сухота, пигментни петна и т.н. Какво, всъщност, се случва с кожата на бъдещата майка попитахме д-р Данчева.

 

 

Кои са най-честите проблеми, свързани с кожата?

Възникващите по време на бременността кожни промени са два основни вида: физиологични и специфични.

Кои са физиологичните промени?

Физиологичните промени се дължат на изменения в хормоналния, съдовия, метаболитния и имунологичния статус на бременните жени. За тях е валидно правилото, че засягат по-голямата част от бременните, често се изявяват рано в хода на бременността и обикновено преминават след раждането.

Хиперпигментации
Това е най-честата кожна промяна по време на бременност, като обичайно се изявява през първия триместър. По-изразена е при жените с тъмна кожа. Хиперпигментацията може да бъде генерализирана, но по-често е локализирана (в около 40% от случаите). Засягат се: лицето, мамилите, областта около пъпа, аногениталната област, аксилите, вътрешната част на бедрата. Тънката линия от пъпа към пубиса, наречена Linea alba, която е невидима по принцип, при около 75% от бременните се пигментира и се означава като Linea nigra. Обикновено след раждането хиперпигментацията преминава спонтанно.

Хиперпигментациите по лицето са познати като мелазма, хлоазма или маска на бременността. Най-характерна е центрофациалната мелазма, засягаща челото, бузите, горната устна и брадичката. Тя е представена от сиво-кафяви, слабо отграничени петна. Промените обичайно настъпват след трети лунарен месец и регресират в, но понякога могат да продължат или да се влошат след излагане на слънце. Превенцията включва избягване на слънчева светлина и подходяща слънцезащита, а лечение се прилага след раждането и дори след приключване на лактацията.

 

Съдови промени
Друга група физиологични промени са съдовите – съдови звезди (или nevi aranei), разширени вени и венозни телеангиектази, които са резултат от застоя в кръвоносните съдове.
Съдовите звезди засягат приблизително 60% от бременните с бяла кожа. Разпознават се по типичната точковидна централна червенина, отговаряща на дилатирана артериола с радииращи капиляри (наподобяват формата на паяк). Те се появяват в края на първия триместър в областта на лицето, врата, мишниците и ръцете. Броят им се увеличава в хода на бременността, като обичайно преминават няколко седмици след раждането.

Разширените вени и венозните телеангиектазии се появяват след втория месец на бременността при около 40% от жените. Хормоните водят до повишена чупливост на еластичните влакна на съдовите стени, а нарастващата матка притиска тазовите и коремните съдове и увеличава венозното налягане. Измененията обикновено отзвучават след раждането. Профилактиката на разширените вени включва: движение, лека гимнастика, носене на специални еластични чорапи през последните месеци на бременността, хладни душове на краката и лечение чрез положение (т.е. поставяне на краката в позиция по-висока от нивото на таза, 2-3 пъти дневно по 20-30 мин.).

Вазомоторна нестабилност
Тя е често срещана и включва редуващи се епизоди на бледост, зачервяване на лицето, усещания за топлина или студ, дермографизъм, cutis marmorata (прозираща синкава паяжина на повърхностните кръвоносни съдове) на долните крайници при излагане на студ.

 

Стрии
Стриите се срещат при 60-90% от жените. Най-важните рискови фактори за тяхното образуване са младата възраст на майката, наддаването на тегло по време на бременността и високата телесна маса на новороденото. Стриите се явяват най-вече през последните три месеца на бременността. Засягат гърдите, корема, външната част на тазовата област и вътрешната повърхност на бедрата. В началото пресните стрии имат червеникав или синкавочервен цвят с атлазен блясък, а по-късно придобиват порцеланово бял цвят. Важен фактор за предпазването от образуване на стрии са масажите на кожата с подхранващи кремове, носенето на еластични колани и гимнастиката. При вече образувани стрии трябва да се обърнете към лекар-дерматолог за съответното лечение.

 

Molluscum fibrosum gravidarum
Представляват множествени малки, кожни, фиброзни, слабо пигментирани полипи, локализирани в кожните гънки – шията, аксиларните и ингвиналните гънки, както и под гърдите. Те се появяват през втората половина на бременността и често намаляват размерите си след раждането. Фибромите са резултат на хормоните на бременността, но обикновено повечето от тях претърпяват спонтанно обратно развитие. Ако това не стане, след раждането се отстраняват от дерматолог с козметични методи.

 

Бенки
Могат да се появят нови, а може старите да се уголемят и потъмнеят от бременността. Ако забележите бенка, която се е изменила, потърсете консултация с лекар.

 

 

Кои са специфичните промени?

Полиморфен обрив на бременността

Под това наименование са обединени група изменения, представени от неспецифични папули или екзематозни промени по тялото. Обикновено възникват при първа бременност и предимно през третия триместър. Обривите често са сърбящи и започват от долната част на корема. Областта около пъпа обикновено не е засегната, а лицето, дланите и стъпалата – само в редки случаи. Често ранен симптом е интензивният сърбеж. Промените претърпяват спонтанно обратно развитие в рамките на няколко седмици след раждането.

 

Атопична екзема

Виж още

Това е най-честата дерматоза, като в 76% от случаите се изявява през първия и втория триместър на бременността. Само 21% от жените имат лична анамнеза за атопия. Могат да бъдат засегнати всички части на тялото.

 

Акне

Отново виновни са хормоните. При някои жени увеличеното производство на мастните жлези води до поява или изостряне на вече съществуващо акне. При други, кожата става по-суха и мека. Имайте предвид, че кремовете с ретинол, които се предписват за лечение на акне, не са подходящи по време на бременност.

 

Интрахепатална холестаза на бременността

Изявява се през третия триместър на бременността със сърбеж през нощта. Кожните лезии са резултат от разчесване и се наблюдават в една трета от случаите. При това състояние е нарушен синтезът на жлъчни киселини.

 

Impetigo herpetiformis

Това е рядко състояние, което не е свързано нито с бактериална, нито с херпесна инфекция. Най-често възниква при първа бременност през третия триместър. Характерни са симетричните, еритематозни участъци, локализирани първоначално в гънките, по чиито ръбове се развиват стерилни пустули. Често има повишена температура, гадене, повръщане, диария.

 

Възможно ли е да се предотвратят изброените промени?

Голяма част от изброените промени са неизбежни. Повечето изчезват от само себе си след раждането, но винаги е добре да се погрижите това наистина да стане. За хиперпигментациите се препоръчва ежедневно използване на слънцезащитни кремове и избягване на прякото излагане на слънце. Задължително използвайте слънцезащитни продукти с фактор 50 и ограничете разходките в интервала 10-16 часа. Не използвайте избелващи продукти против тъмните петна по време на бременността. Обикновено те са вредни за бременната жена. Оставете лечението за след раждането, сега обърнете внимание на профилактиката. Колкото до съдовите промени — те могат да се повлияят от контролирането на теглото и повишаването на активността — повече движение и умерено спортуване.
Стриите: хубаво е да се използва подходяща козметика против стрии, както и да се носят колани и бельо за бременни. Важен фактор за предпазването от образуване на стрии са масажите на кожата с подходящи кремове, носенето на еластични колани, както и гимнастиката. За справяне със сухотата на кожата е хубаво да се използват богати хидратанти за цялото тяло.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре