Сега четеш
Как да изберем раница за първокласника

Как да изберем раница за първокласника

Изборът на ученическа раница, особено когато става въпрос за първокласник, е трудна задача – тя ще се ползва всеки ден, което значи, че трябва да е здрава; ще трябва да събира доста училищни принадлежности, тоест трябва да е функционална; ще се налага детето да я носи само, което изисква тя да бъде и удобна. Разбира се, трябва да бъде съобразена и с вкуса и желанията на детето… Най-важно обаче е да не застрашава неговото здраве.

С оглед на всичко това идеалната раница трябва да отговаря на следните изисквания:

 

Тегло

Теглото на раницата не трябва да превишава 10-15% от теглото на детето, т.е. ако вашият първокласник тежи около 25 кг, раницата с всичко в нея не бива да надхвърля 3-4 кг.

 

Ширина и височина

Раницата не бива да превишава ширината на раменете, а височината й трябва да е до 30-40 см, така че да не достига краката на детето, когато е на гърба му.

 

 Презрамки

Трябва да са широки, меки и с възможност за регулиране, за да може детето да носи раницата и само по блузка, и с дебело яке. Учете детето да носи раницата с двете презрамки, за да предотвратите гръбначните изкривявания.

 

Гръб

Препоръчително е да е твърд, но да има меки подложки на нивото на кръста.

 

Цвят

За безопасността на детето по улиците избирайте ярки, сигнални цветове и светлоотразителни елементи.

 

Разпределение

Раницата трябва да има поне две отделения – за учебниците и за всичко останало. Външните и страничните джобове са удобство – за шишето с вода, за теф-терче или телефон.

 

Идентичност

Децата имат нужда да харесват и разпознават лесно раницата си. Ако не можете да осигурите раница с най-желаните картинки, добавете висулка или ключодържател, който да я превърне в любима вещ на детето.

 

Съвети към родителите:

За да се избегнат гръбначни изкривявания или травми, научете детето да поставя раницата на масата или чина, преди да я сложи на гърба си.

Създайте му навик всеки ден да изпразва раницата напълно и да слага в нея само необходимите неща.

Помогнете му да организира съдържанието, като му осигурите подходящи папки и несесери за необходимите пособия по различните предмети: много бързо ще запомни, че нещата по математика са в зелената папка, а по български – в червената. В началото, докато изгради това умение, е препоръчително да подреждате заедно с него раницата или да я проверявате, след като то я е подредило.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре