Сега четеш
Как да организираме правилно дневния режим на първокласника

Как да организираме правилно дневния режим на първокласника

Първи клас е голямо предизвикателство за малкия човек. За кратко време му се налага да свикне със съвсем нови режим, среда и задължения. Наша задача като родители е да го подкрепим в този процес, да му покажем как да учи и как да планира времето си. Ключова роля за всичко това има изграждането на правилен дневен режим. Как обаче да го изградим?

  • Създаване на ритъм. На пръв поглед ритъмът и повторяемостта може да изглеждат еднообразни и скучни, но имат своя дълбок смисъл. Когато спазват един и същ ритъм всеки ден, децата се чувстват по-спокойни. Ритъмът и повторяемостта създават у детето усещане за предсказуемост и сигурност.
  • Управляване на времето. Времето е най-ценният ресурс, а навиците, свързани с управлението му, остават за цял живот. За да научите детето как да организира времето и задачите, хубаво би било да направите заедно списък с всички дейности, които то ще извършва през седмицата. След това отбележете най-важните неща в седмичната програма, задайте им точно определено време и ги маркирайте с различен цвят. Научете детето да познава часовника и да отнася определените дейности към определен час.
  • Задълженията у дома. Започването на учебната година не е повод да освободите детето от изхвърлянето на боклука, грижите за домашния любимец, за оправянето на стаята. Всички домашни задължения трябва да имат своето място в седмичната програма, ако се налага – в по-облекчен вариант.

 

Съвети към родителите:

  • Старайте се детето ви винаги да е в клас поне 15 минути преди началото на часовете. Спестете му притесненията от бързането и неудобството да стига до чина и да вади тетрадките си пред погледите на целия клас.
  • Вземайте детето от училище навреме. Така то ще е сигурно, че е важно за вас.
Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре