Сега четеш
Как да се справим със стриите

Как да се справим със стриите

Едно от честите притеснения за бременните жени е появата на стрии. Какво представляват стриите, можем ли да ги предотвратим и какви са начините да ги заличим, разговаряме с д-р Бъклова.

 

Какво представляват стриите?

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Тя притежава много безценни качества, но основното е да предпазва тялото от механични въздействия, като се разтяга. По този начин я предпазва от появата и на стриите. Разтегливостта й се обуславя от съдържащите се в нея протеини – еластин и колаген. Понякога обаче по някаква причина – най-често през бременността, разтягането на кожата става много бързо, надхвърля капацитета й и тя се нацепва. В тези случаи нормалното производство на колаген и еластин – протеините, които изграждат съединителната тъкан в кожата, се нарушава. Тогава се получават стриите. Тези неприятни следи по тялото могат да бъдат розови, червени, кафяви, сребърни или лилави. Обикновено те са тъмни при появата си и избледняват бавно, но никога не изчезват от самосебе си. Най-честите места, където се появяват стрии, са коремът, гърдите, горната част на ръцете, краката, седалището, бедрата и гърбът. Стриите са толкова неприятни, колкото и целулитът – никой не иска да ги има. Но те поне не са опасни за здравето. Въпреки това, ако имате естетически проблем – кожата ви не е красива и гладка, трябва задължително да се консултирате с дерматолог, за да получите професионален съвет за ефикасно лечение.

 

Задължителни ли са стриите през бременността?

Факт е, че голям процент от бременните жени получават стрии по корема. Но в никакъв случай стриите не са задължително явление за всички бременни жени. В повечето случаи те се появяват при бременност, вследствие на качването на много килограми, при много едри бебета или при затлъстяване. Най-добрата защита е поддържането на здравословно тегло. Вашият лекар би следвало да ви посъветва за най-здравословния хранителен режим и за безопасна физическа активност по време на бременността, за да се предотврати появата на стрии.

 

Ако имаме стрии, какво да правим?

Лечението на стриите е труден и дълъг процес. Но също така е вярно, че колкото по-навреме се започне то, толкова по-добри са резултатите. Лечението е комплексно. За да е ефикасно, трябва да се доверите на своя дерматолог, който ще направи преглед на кожата и ще състави индивидуална програма, която да спазвате стъпка по стъпка. Част от лечебния план включва здравословно и пълноценно хранене, което ще спомогне за оптимизиране на теглото. И ще достави на кожата комплекс от микроелементи, витамини и антиоксиданти, които ще повишат еластичността й. Друг елемент на програмата за справяне със стриите са спортът и физическата активност. Те ще повишат значително здравината на кожата и ще стегнат мускулите.

 

Изчезват ли стриите след 9-те месеца?

Факт е, че стриите са вид белези, които понякога избледняват достатъчно и стават почти невидими. Но без прилагане на лечение е невъзможно пълното им заличаване. Те са резултат от нарушаване на структурата на поддържащите протеини – еластин и колаген, като поради тази причина не могат да изчезнат от самосебе си. За съжаление справянето с тях си е истинско предизвикателство и във всички случаи, за да има ефект, лечението трябва да е индивидуално и комплексно. Съществуват и различни коктейли, съдържащи стягащи и възстановяващи субстанции, които чрез микроубождания се инжектират директно в стриите – мезотерапия.

Златен стандарт в справянето със стриите е фракционираният радиочестотен микронийдлинг. Това е минимално инвазивна процедура, при която с помощта на златни микроигли се правят фини убождания на повърхностните слоеве на кожата. При този процес се освобождава радиочестотна енергия, която в кожата се трансформира в топлина. Последното поколение високоспецифични фракционирани микронийдлинг терапии с радиочестота и златни игли представляват най-високото ниво в съвременната естетична лазерна медицина.

 

„Не“ на стриите!

Появата на стрии е генетично обусловена до голяма степен. Най-вече става въпрос за гени, които са отговорни за максималната еластичност и устойчивост на разтягане на кожата. Колагенът играе роля за поддържането на кожата силна и еластична, спомага за прекратяване на бръчките и може също да предотврати появата на стрии. Но със здравословно хранене и приемане на храна, богата на микроелементи като цинк, ненаситени мастни киселини и витамини, можем да се погрижим за кожата и да я предпазим от появата на стрии. Сред най-полезните за кожата храни са ядките, рибата, зехтинът, плодовете и зеленчуците.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре