Сега четеш
Как да си помогнем сами по време на раждането?

Как да си помогнем сами по време на раждането?

Неизбежно е – няма как бременната жена да не усети болка по време на раждането. Тя може да е с различна сила, като усещанията зависят от няколко фактора – какъв е прагът на болка от страна на организма на жената, каква е нейната психологическа нагласа към раждането, дали предменструалният й синдром е бил болезнен… Има ли обаче начин да си помогнем сами по време на раждането, така че то да мине възможно най-леко? Отговор на този въпрос получихме от Надежда Христова, старша акушерка.

 

Какво представлява раждането?

Раждането е физиологичен процес, който представлява поредица от ритмични контракции, имащи за цел да придвижат бебето надолу през матката и маточната шийка, за да се появи то на бял свят. Често бременните не са сигурни какво точно представляват тези контракции и кога наистина раждането е започнало и е време да отидат в болницата. Можем да направим съпоставка за някои от признаците на лъжливо раждане и истински започнало такова.

При лъжливото раждане маточните контракции не са на регулярни интервали и тези интервали остават дълги и постепенно се увеличават. Болката и дискомфортът са основно ниско долу в коремната област и наподобяват предменструалната болка. По време на тези контракции, бременната може спокойно да се движи и да извърши регулярни дейности, т.е. те не я карат да ги преустанови.

При започнало истинско раждане контракциите са на регулярни интервали, които постепенно зачестяват. Силата на контракциите се увеличава, като болката и дискомфортът са освен ниско в коремната област, също така и в кръста. Контракциите не спират при покой от страна на бременната.

 

Може ли жената да си помогне в процеса на раждане? Да крещи ли, да пее ли или да диша правилно?

Да, може да си помогне! Основното е тя да остане спокойна. Усещанията по време на раждането имат своята предистория още от началото на бременността. Стабилното емоционално и психическо състояние по време на цялата бременност биха довели до раждане с добри спомени. Важно е пациентката да избере лечебното заведение и екип, на които вярва. Също така е от особено значение бъдещата майка да съдейства по време на раждането и да следва съветите на екипа. Той е там, за да й помогне.

Всъщност, пациентката може да има такова поведение, каквото тя смята за правилно. Крясъците не биха й помогнали по никакъв начин. Тя може да пее, да танцува,  да използва швейцарска фитнес топка, ако това я облекчава. В нашата болница разполагаме с такива в родилна зала, които при желание се предоставят на пациентите. Всичките ни родилни зали в СБАЛАГ „Майчин дом“ са индивидуални зали с възможност за максимално уединение от страна на пациентката.

Това, което най-много би могло да помогне по време на едно раждане обаче, е дишането. То трябва да бъде дълбоко и бавно, така че да има добро насищане с кислород в организма на родилката, респективно и в този на бебето. Съсредоточаването й в посока на дишането би могло да отклони мислите й от усещането за болка. Персоналът в болницата е достатъчно добре обучен, за да даде правилни инструкции в посока дишане по време на раждането.

 

Как раждането да бъде максимално леко и бързо?

Виж още

Основните фактори са спокойствие от страна на раждащата пациентка, положителна нагласа от нейна страна и добре обучен и подготвен медицински персонал.

За да протече този процес максимално гладко, от особено значение е изграденото доверие между пациентката и екипът, който поема раждането.

 

Надежда Христова

старша акушерка на Родилна зала в СБАЛАГ „Майчин дом“

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
1
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре