Сега четеш
На кой ден от закъснението на цикъла трябва да посетим гинеколог?

На кой ден от закъснението на цикъла трябва да посетим гинеколог?

Кога и къде става потвърждаването на бременността? Кой трябва да проследи бременната жена – личният лекар или акушер-гинеколог?… Отговори ни дава д-р Никола Николов.

 

На кой ден от закъснението на цикъла е редно жената да посети гинеколог? Как се потвърждава бременността – кога с кръвен тест, кога с ултразвук?

При закъснение на месечния цикъл жената е редно да посети гинеколог при поне двуседмично закъснение при положение, че подозира бременност. Разбира се, може да се посети и гинеколог по-рано, но най-често прегледът няма да отговори на всички въпроси, които трябва да бъдат изяснени.

Кръвният тест се позитивира няколко дни след оплождането и може да докаже оплождане, но не и къде е бременността (вътре или извънматочна). С ултразвук може да се види плодния сак към края на четвърта седмица, но не може да бъде видяна сърдечна дейност у ембриона. А бременността се потвърждава, след като е видяна сърдечна дейност у ембриона – това става след шеста гестационна седмица (обикновено след двуседмично закъснение на месечния цикъл).

Кой може да проследи бременността – личен лекар или акушер-гинеколог?

По правило бременността трябва да се проследява от акушер-гинеколог поради специфичността на състоянието. При липса на акушер-гинеколог основните показатели на бременната могат да бъдат проследени от общопрактикуващ лекар, както и чрез обикновена палпация да бъде установено наличие или липса на маточни контракции, както и прослушване на тоновете на бебето с акушерски стетоскоп. За ултразвуково изследване е необходима консултация със специалист акушер-гинеколог.

 

Виж още

Д-р Никола Николов

акушер-гинеколог, МБАЛ „Вита“

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре