Сега четеш
Признаци, че раждането наближава

Признаци, че раждането наближава

Как се определя датата на раждането, как да разберем, че е време да тръгнем към родилното, има ли начин да забавим или ускорим раждането? На тези и още важни въпроси отговор потърсихме от д-р Николов.

 

Как се определя терминът?

Терминът или по-правилно казано вероятният термин на раждане (ВТР) се определя по формулата на Негеле – към датата на първия ден на последната редовна менструация (ПРМ) се прибавят седем дни и се изваждат три месеца, например – ПРМ: 20.05.2020 г., ВТР: 27.02.2021 г.

По какви признаци жената може да разбере, че раждането наближава?

Признаците можем да ги наречем субективни и обективни – падане на слузестата запушалка, наличие на регулярни болки ниско в корема и кръста, изтичане на бистра течност от влагалището, кървене.

При всички съмнителни ситуации се препоръчва консултация със специалист и съответно преглед.

Кога трябва да тръгне жената към родилното отделение?

При първораждащи това е доста сложен въпрос, зависи от индивидуалното състояние и наличие или не на проблеми по време на бременността. Препоръчва се да има маточни контракции поне един час през 10 мин., които се засилват и зачестяват след този един час; при изтичане на околоплодни води; при генитално кървене.

При многораждали (второ, трето…) се препоръчва задължителна консултация /преглед при наличие на осезаеми маточни контракции; изтичане на околоплодни води; генитално кървене.

При предхождащо цезарово сечение – при първите осезаеми маточни контракции.

 

Може ли жената да забави или ускори процеса на раждане?

До известна степен може да се повлияе на процеса на раждането – трябва да се има предвид, че веднъж започнало раждане (раждане в ход), то може да бъде отложено за кратък срок с медикаменти в болнична обстановка, но не и да бъде спряно.

За ускоряване на раждането има множество препоръки, като се започне от по-интензивно движение, йога, дори внимателен секс… Разбира се, повлияването зависи от индивидуалните особености (анатомични и физиологични) и няма гаранция за ефекта на тези методи.

 

Ако раждането закъснява, какво следва?

В този казус трябва да бъдат изяснени два термина:

Виж още

Хронологично (времево) пренасяне – липсват промени в обективните условия, при които се развива плода.

Биологична (същинска) преносеност – при която са налице променени (неблагоприятни) условия за по-нататъшно развитие на плода.

Правилото е при продължаваща след ВТР бременност, при липса на проблеми (хронологична преносеност) да бъде обективно наблюдавана пациентката чрез ежедневно проследяване на детските сърдечни тонове (НСТ), при необходимост и с ултразвук – при липса на признаци за започващо раждане, планово постъпване в болницата след седмия ден от ВТР.

 

Д-р Никола Николов

акушер-гинеколог, МБАЛ „Вита“

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
1
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре