Сега четеш
Приятели със слънцето

Приятели със слънцето

Слънцето е изключително важно за развитието на децата. Те се нуждаят от него, за да растат здрави и силни. За да го превърнат в свой приятел обаче, е необходимо още от самото начало да се положат основите на добрите взаимоотношения. А първата и най-важна стъпка в тази посока е надеждната защита на деликатната детска кожа.

 

Децата се нуждаят от слънце, за да бъдат здрави. Но в същото време прекалено многото слънце може да бъде опасно. Как да намерим златната среда?

Детската кожа е много нежна и чувствителна. Всяко бебе след първия месец може да излиза навън, но само при условие, че не се излага на пряка слънчева светлина. За да синтезира дневните нужди от витамин D, който е основната профилактика на рахита, през пролетните, летните и есенните месеци детето трябва да е облечено с къси ръкави и три четвърти панталонки и да му бъде осигурен престой около 20 минути на открито, но отново на непряка слънчева светлина.

Как да изберем най-подходящата слънцезащита за нашето дете?

По съвет на педиатъра или на детския дерматолог. Най-подходящи за детската кожа като възможности за защита са продуктите с фактор 50+ (UVA и UVB).

Колко често трябва да се нанасят слънцезащитните продукти?

Когато фотозащитният продукт се ползва на море – 3 до 4 пъти дневно. Важно е да се нанесе 20 минути преди отиването на плаж. Ако продуктът е водоустойчив, се нанася два пъти дневно. В случай че детето не е на море или на басейн, фотозащитата се нанася два пъти дневно, а ако е водоустойчива – еднократно.

Необходимо ли е след плаж децата да използват хидратираща козметика?

Не е задължително, но по съвет на дерматолога или по преценка на родителите след плаж може да се нанесе подходящ за детската кожа хидратиращ продукт.

Какво не трябва да съдържа козметиката за деца?

Детските фотозащитни кремове следва да съдържат основно минерални филтри и не трябва да имат консерванти, оцветители и ароматизатори. Препоръчително е продуктите да се купуват от аптеките, а не от сергиите.

Доколко опасно е слънцето за малчуганите с лунички и бенки?

За тях слънцето е най-опасно. Обикновено децата с лунички имат рижа или близък до рижия цвят коса. Именно те са в най-рисковата група за развитие на злокачествени образувания на кожата и към тях трябва да бъдем най-внимателни. Децата с бенки също са обект на повишено внимание. За тях в пълна сила важат препоръките – да не се излагат на директно слънцегреене, особено в горещите часове на деня, и да бъдат защитени с фотопротектиращи кремове 50+.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре