Сега четеш
Раждане във вода

Раждане във вода

Ако сте решили да раждате във вода, какво е нужно да знаете? С какво това раждане е по-различно? По-лесно ли се ражда така? Попитахме д-р Джонгова.

 

Как се случва раждането във вода?

Раждането във вода е един от методите за раждане, достъпни в днешно време. За целта са необходими добре обучен екип, специализиран воден басейн/вана и не на последно място – добра информираност и желание от страна на раждащата жена.

Задължителна е предварителна консултация с АГ-специалист за преценка дали може да се осъществи водно раждане и дали няма противопоказания от страна на майката и плода. Този тип раждане е подходящ, когато бременността протича нормално и се очаква раждане на доносен плод, като има стриктни акушерски показания и противопоказания.

Температурата на водата се препоръчва да е между 35 и 38 градуса, в процеса на изгонване на плода – около и над 37 градуса, за да е максимално близка до вътреутробната температура. Задължително се спазват всички правила за дезинфекция на водния басейн. Стриктно се мониторират артериалното налягане, телесната температура и пулсът на раждащата жена, както и детските сърдечни тонове.

Раждащата жена се потапя до гърдите във водата, като времето за престой се определя от АГ-специалиста спрямо всеки индивидуален случай и етапа на родилния процес и. Във всеки един момент може да се наложи престоят във водата да се прекъсне, както и дори раждането да завърши извън водната среда в интерес на майката и плода.

 

С какво това раждане е по-различно?

Водното раждане протича максимално натурално. Възможностите за подпомагане и обезболяване са силно ограничени.

Абсолютно е противопоказно поставянето на епидурален катетър/спинална анестезия във водна среда! Ограничено е приложението на венозно-мускулна спазмолиза.

Разбира се, при желание на раждащата жена и наличие на необходимите условия за тази цел, може да се възползва от обезболяване извън водна среда.

 

По-лесно ли се ражда във вода?

Смята се, че топлата вода намалява болковите усещания и отпуска мекия родилен канал, което скъсява периода на разширението на маточната шийка и подпомага процеса на изгонване на плода, както и намалява тежестта на родилния травматизъм за майката и плода.

Нека жените не забравят, че всеки организъм е индивидуален и раждането при всяка жена протича по различен начин.

Разбира се, жените, които искат да раждат във вода, трябва да знаят, че освен позитиви, има и някои рискове. Дълготрайният престой във водата може да доведе до по-силно дехидратиране на организма и понижаване на артериалното налягане на родилката, както и до намаляване/спиране на родовата дейност. Раждането на плацентата трябва да стане извън водната среда поради опасност от нахлуване на вода в преразтегнатия и често разкъсан родилен канал.

Виж още

 

Какви са предимствата за майката и бебето?

Смята се, че раждащата жена се чувства по-комфортно, движейки се свободно във водата, чувства се по-малко стресирана, по-лесно понася болката. Релаксацията на меките тъкани от топлата вода прави раждането по-леко и намалява тежестта на разкъсванията.

За бебето, което се ражда във вода, намалява стресът от преминаването от вътреутробен към извънутробен начин на живот.

 

Показания и противопоказания за водно раждане

В акушерската наука са ясно дефинирани показанията и противопоказанията за водно раждане. Затова бременната жена е нужно да се информира правилно, да бъде консултирана индивидуално от специалист и независимо от избора й за начин на раждане, да има пълно доверие в специалистите. Добрата комуникация между раждащата жена и екипа е от изключително значение в този важен момент.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
1
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре