Сега четеш
Слузеста запушалка (тапа): какво означава

Слузеста запушалка (тапа): какво означава

Слузестата запушалка или т. нар. още „тапа“ звучи като нещо страшно, кърваво и драматично, особено когато става дума за нейното падане. Какво, всъщност, представлява тя, как изглежда, каква роля изпълнява и падането й дали е знак за раждане? На тези и още любопитни въпроси по темата отговаря д-р Николов.

 

За тапа или слузеста запушалка говорим през бременността?

Нека изясним, че матката не е бутилка с течност, която е затапена с тапа, пречеща да излезе съдържимото. Правилно е да се каже слузеста запушалка.

Слузестата запушалка се образува от жлезите на канала на маточната шийка с цел възпрепятстване на проникването на инфекция от влагалището към маточната кухина и околоплодните обвивки. Слузестата запушалка, така да се каже, служи като една динамична бариера към влагалището и извънутробната среда.

 

Как изглежда слузестата запушалка?

Слузестата запушалка изглежда като жълтеникава, прозрачна, желеобразна субстанция, доста разтеглива и плътна, примесена с жилки кръв.

Обикновено към края на бременността секретът от канала на маточната шийка и трансудацията от влагалищните стени увеличават значително секрета от гениталиите. В резултат на това гореописаната субстанция изпада като по-плътно парче, което обикновено остава цяло, по това може да се разбере, че запушалката е изпаднала.

 

Какво следва да направи бременната жена, ако забележи, че слузестата запушалка е паднала?

Когато бременната установи или се усъмни, че запушалката е изпаднала, се препоръчва гинекологичен преглед (вагинален), с цел установяване наличието на скъсяване и разширение на маточната шийка, като прогноза за започващо раждане. Обикновено изпадането на запушалката се включва към така нареченото „бележене”, което е от предвестниците на раждането. При липса на маточни контракции, разбира се, не е необходимо прегледа да бъде по спешност.

 

След падането на слузестата запушалка до колко време може да започне раждането?

При нормални обстоятелства не е възможно да бъде предвидено кога точно ще започне активното раждане, само при изпадане на запушалката, без да бъде извършен гиникологичен преглед. Понякога и неговото извършване също не може да даде еднозначен отговор. Всичко зависи от наличието или отсъствието на регулярни маточни контракции. Трябва да се подчертае, че очакващите оперативно раждане – цезарово сечение,  би трябвало да бъдат особено наблюдателни и веднага след като установят, че запушалката е изпаднала, да се обърнат към наблюдаващия ги акушер-гинеколог, защото това твърде често означава родоразрешение по спешност.

 

Д-р Никола Николов

акушер-гинеколог, Болница Вита

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
1
Глупаво
0
Любов
1
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре