Сега четеш
Ходенето до тоалетна в 1. клас

Ходенето до тоалетна в 1. клас

На 7 години детето вече има категорично изградени навици за ходене до тоалетна. Така че на пръв поглед, въпросът за малката и голямата нужда може да изглежда доста смешен, но това не е така. При по-внимателно вглеждане в проблема бързо ще се сетите, че учениците прекарват от 4 до 9 часа в училище, без да ползват тоалетната, защото в нея често няма вода, тоалетна хартия, сапун, вратите не се затварят, а хигиената е под въпрос. Факт е, че до 70% от българските деца „стискат“ в училище! Освен до временно неудобство, това може да доведе и  до сериозни здравословни проблеми. Стискането· е основна причина за редица заболявания на отделителната система – от хроничен запек и дехидратация (защото децата се въздържат да пият вода в училище) до възпаления и дори рак на дебелото черво. Липсата на условия за измиване на ръцете водят до повишаване на риска от заболяване от хепатит А. Има и рискове за психичното здраве – от повишена напрегнатост и смущения в концентрацията до негативна самооценка и негативно отношение към собственото тяло.

Много първокласници в училище виждат за първи път в живота си тоалетна с дупка, т. нар. „клекало“ и за тях това е сериозен стрес. Не оставяйте детето да се справя с това предизвикателство само. Обяснете му, че тези тоалетни са по-хигиенични и че ще му бъде необходимо съвсем малко време, за да свикне с тях, за да може когато ги ползва, да не се напръсква.

 

Съвети към родителите:

  • Заведете детето в училищната тоалетна и му обяснете как да я използва и най-вече – успокойте го.
  • Научете го задължително да измива ръцете си преди и след ползването на тоалетната, както и да ползва мокри кърпички.
  • Говорите с детето си за това, че състоянието на обществените пространства – включително и тоалетната, зависи най-вече от нашата собствена отговорност.
  • Договорете с училищното ръководство задължително да има сапун в тоалетните – най-удобни са дозаторите.
Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре