Сега четеш
Цикълът след раждане

Цикълът след раждане

Със сигурност два от най-важните въпроси, които си задава жената след като вече е родила, са: кога отново ще имам цикъл и възможно ли е да забременея, докато кърмя. Тези и още въпроси, свързани с възстановяване на нормалната менструация след раждане, зададохме на д-р Попмарков.

 

 

Кога след раждането жената е добре да направи гинекологичен преглед?

При нормално протичащ следродилен период първият гинекологичен преглед е добре да бъде осъществен около 30-40 дни след раждането. На прегледа се установява протичането на възстановителните процеси в организма на родилката, постепенното структурно и функционално възстановяване на женската полова система. Добре е да бъдат направени и микробиологично изследване на влагалищен секрет и цитонамазка от маточната шийка. Гинекологът ще прецени налагат ли се и други допълнителни изследвания. При оплаквания отстрана на родилката (например фебрилитет, абнормни кръвотечения и др.) този преглед може да бъде извършен и много по-рано. Например ултразвуковото изследване би помогнало за разграничаване на нормално от абнормно кръвотечение през следродилния период.

 

Кога е нормално цикълът да бъде възстановен след раждането?

След раждането започва отделянето на т. нар. лохии, които представляват съвкупност от некротизирали материи от повърхността на матката, примесени с кръв, лимфа и серум. Пълното възстановяване на ендометриума (маточната лигавица) става между 4-6-а седмици след раждането. Тогава спира и окончателното отделяне на лохии. Цветът и количеството на отделените лохии е важен белег за физиологичното протичане на послеродилния период. При жени, които не кърмят, първата менструация се появява около 6-8-а седмици след раждането. Известно е, че родилките, които кърмят, имат по-дълъг период на аменорея от тези, които не кърмят. Това е т.нар. лактационна аменорея, която се наблюдава при около 80% от жените. Първата менструация при тях се появява около и след 6-ия месец, когато обикновено намалява количеството на кърмата и броят на кърменията, когато бебето спи по-дълго през нощта и започва захранването му. Появата на менструация обаче не е повод да се спре кърменето.

 

Ако има нарушения, какви могат да са причините и какво следва?

Бременността и раждането са процеси, които драстично променят нивата и баланса на хормоните в женския организъм. Често срещано е след раждане да са необходими няколко месеца на организма на жената, за да се регулира отново менструалният цикъл. Някои от основните фактори, които влияят на регулацията на менструалния цикъл, са резките промени в телесното тегло при бременността и след раждането, хормоналният дисбаланс следствие на раждането, както и последващото кърмене. Важно е да се знае, че след раждането много жени съобщават за промяна в пременструалните симптоми, продължителността и интензитета на кървенето и интервала между циклите, спрямо тези преди бременността. Това е нормално и не трябва да тревожи пациентките. Ако обаче менструациите след раждането се проявят с много обилно кървене или има течение с неприятна миризма, както и ако първата менструация не се появи до 3 месеца след прекратяване на кърменето, това е повод за консултация с акушер-гинеколог с цел отхвърляне на патологичен процес.

 

Вярно ли е, че докато кърми, жената не може да забременее?

Краткият отговор е „не“. Важно е да се знае, че забременяването през периода на кърмене е напълно възможно. Причината за това е, че първата менструация след раждането се предхожда от овулация около две седмици преди настъпването на кървене (менструация), което прави възможно забременяването по време на периода на кърмене, дори когато все още не се е появила първата менструация след раждането. Тоест, липсата на менструация в послеродилния период не означава 100% липса на овулация. Овулацията при жените, които кърмят, настъпва средно 6 месеца след раждането, а при тези, които не кърмят, по проучвания най-рано на 27-ия ден, но средно около 70-75 дни. Причината за потискането на овулацията при лактация е високото ниво на пролактина. Ако има забременяване обаче, кърменето може да продължи до около 1 месец и да се спре.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре