Сега четеш
Какво умее детето на 1 година

Какво умее детето на 1 година

Спомняте си колко безпомощно ви се струваше новороденото, нали? Но, времето лети…  бебето е вече на 1 годинка и умее толкова много неща…

Занимава се само. Може би си мислите, че само възрастните понякога имат необходимостта да бъдат сами със себи си? Специалистите са уверени, че детето от най-ранна детска възраст трябва от време на време да остава само – поне по 10-15 минути на ден. Разбира се, тогава, когато  е спокойно и без проблем се занимава само с любимите си неща – да разглежда света наоколо, да строи кула с кубчетата и т.н. Ако обаче детето плаче, непременно се върнете при него – със сигурност то има нужда от вас.

Само слиза от леглото или прави опити. Не се опитвайте да го спрете от страх да не падне. По-разумното решение е да му помогнете само да се справи, като му покажете безопасния начин. След няколко тренировки успехът ще е постигнат, а и вие ще бъдете по-спокойни.

Може да повика мама. Как новороденото съобщава, че има нужда от мама? Преди всичко като плаче. След 6-тия месец (когато казва и първите срички) детето може и да ви повика. Нека таткото, докато играе с него, да ви повика с „мама“ и вие веднага се появете. Детето бързо ще разбере, че не е нужно да плаче, за да постигне желаното.

Разбира думата „не може“. За да реагира детето спокойно на забраните, ограниченията не бива да бъдат много. Проявявайте строгост, когато ситуацията би могла да бъде опасна. Що се отнася до предметите, които не би трябвало да попадат в детските ръчички, просто нека бъдат на недостъпни места. Ако постоянно повтаряте „не може“, детето ще спре да реагира на казаното.

Може да бъде вежливо. Дори да не може да казва „здравей“, „благодаря“, „довиждане“, можете да го научите да маха с ръчичка за поздрав. А към 8-10-тия месец малкото може не само да каже „дай“, но и да кимне с глава в знак на благодарност. Но за да постигнете подобни резултати, ежедневно трябва да бъдете пример за това.

Към този списък с умения със сигурност  може да добавите още много неща. И не забравяйте – не само вие има на какво да учите растящото човече, но и то има на какво да ви научи.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре