Сега четеш
10 гестационна седмица

10 гестационна седмица

В тази седмица от бременността може би най-накрая ще спрете да се чудите кога най-накрая ще изглеждате бременна, защото вероятно това вече е така – гледайки се в огледалото, ще видите вашето малко сладко коремче! Този момент е и идеален да направите шопинг терапия с цел да се запасите с по-свободни и удобни дрехи, в които да се чувствате комфортно.

Колко голямо е вашето бебе

През тази седмица от бременността бебето е голямо колкото ягодка, с размери около 3 см дължина и тегло около 4 г. През следващите три седмици дължината на вашето бебе почти ще се удвои.

Симптоми

Чудите се какво ви очаква през тази седмица? Накратко – всички  обичайни симптоми, с които се сблъскахте досега. С нарастването на бебето сухожилията и мускулите около матката и таза започват да се разтягат, което предизвиква болка и дискомфорт в коремната област. Гърдите стават все по-големи, продължава гаденето, умората, киселините:

  • Спазми в корема. Не се изненадвайте, ако усещате болки ниско в корема, тъй като матката нараства, разтягащите се връзки и сухожилия могат да причинят остра, пронизваща болка, особено когато променяте позицията си – ставате от стола, от леглото, кашляте… Ако сте бременна с близнаци, болката може да бъде още по-осезаема. Уведомете лекаря си, ако дискомфортът е прекалено силен.
  • Болезнени гърди. Гърдите ви вероятно са болезнени и значително пораснали, тъй като се подготвят за предстоящото кърмене.
  • Сутрешно гадене. Гаденето и повръщането продължават, но за щастие с влизането във втория триместър може да отшумят или изчезнат напълно. Остави ви още малко…
  • Промени в настроението. Бушуващите хормони ви правят емоционална и лабилна. Нормално е…
  • Умора. Тялото ви работи наистина усилено, за да може вашето бебе да расте и да се развива. Сънят ви също може да бъде нарушен, което допълнително засилва умората. Почивайте винаги, когато имате възможност.
  • Повишено вагинално течение. Увеличеният приток на кръв към матката, в съчетание с увеличеното производството на естроген, може да доведе до левкорея или т. нар. бяло течение – вагинален млечнобял секрет, без мирис. Може да звучи малко грубо, но това течение е начинът на природата да се отърве от бактериите. Ако секретът е примесен с кръв, има неприятна миризма или причинява дискомфорт, задължително се консултирайте с вашия акушер-гинеколог.

Как се променя тялото

Почти сигурно е, че вашата бременност вече се забелязва – бебето продължава бързия си растеж, а заедно с него видимо расте и коремчето ви. Дори и да не изглеждате бременна на пръв поглед, със сигурност усещате нуждата от по-свободни панталони.

Повечето лекари препоръчват качването от 3 до 5 кг през първия триместър, ако сте започнала бременността си с тегло в нормата. Така че, ако кантарът показва отклонения в тези рамки – поздравления! Жените, бременни с близнаци, могат да си позволят и повече през първия триместър. АКо пък не сте качили килограми отгоре – не се притеснявайте, има време да наваксате с килограмите.

Виж още

Ултразвук

В 10-та гестационна седмица от бременността вашето бебе е завършило критичния период от развитието си. В този момент тъканите и органите му се развиват бързо. Всички жизненоважни са на мястото си и започват да функционират. По пръстчетата на ръцете и краката са се оформили малки нокътчета. Върху главата се появяват първите зачатъци на коса, които в момента са само мъх. Бебето движи ръчички и крачета, може да отваря устата си, да гълта амниотична течност, да я преработва и връща чрез уриниране в околоплодния сак.

Между 10-та и 13-та седмица е подходящ момент да направите скрининг тест, определящ риска на плода от тризомия 21(Синдрома на Даун), тризомия 18 (Едуардс синдром) и тризомия 13 (Патау синдром). Прегледът включва ултразвуково изследване на плода за измерване на „течността зад вратлето на бебето“, назалната кост, изследване на дясната сърдечна клапа и малък съд в черния дроб. От майката се взима кръв. Резултатите се изчисляват от компютърна програма, отчитаща риска от тези генетични малформации. Неинвазивното  генетичното тестване вече е задължително в почти всеки съвременен медицински център за проследяване на бременност. Други, по-инвазивни тестове – CVS и амниоцентеза, могат да се използват и за диагностициране на аномалии. Те обикновено се извършват, ако имате по-висок риск да родите бебе с хромозомна аномалия.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре