Сега четеш
Десет неща, които педиатрите биха искали родителите да знаят

Десет неща, които педиатрите биха искали родителите да знаят

Първите години от живота на детето са изпълнени със стрес и всякакви страхове – и от страна на мъничетата, и от страна на родителите. Кои са най-големите притеснения и как помагат на родителите да се справят с тях, бяха попитани амeриканските педиатри в специално проучване. Ето кои са най-честите проблеми и възможните решения:

 

Нека менюто да е просто

„Сложете здравословна храна на масата и изобщо не се тревожете колко яде детето“, казва д-р Дейвид Хил от Северна Каролина. „Знаем, че родителите често се опитват да наложат на малките деца диета, защото се притесняват да не напълнеят. Истината обаче е друга – това ще доведе до още по-големи проблеми, защото, както всички знаем, забранените неща са най-сладки. Родителите, които пък карат децата си да ядат постоянно, защото са твърде слабички, също вредят на подрастващото поколение. Моят съвет е на децата да бъде предоставен богат избор от полезни храни и да им бъде дадена свобода да си взимат каквото и колкото искат“, пояснява д-р Хил.

 

Не се паникьосвайте относно гърнето

„Вие може и да сте готови вашето мъниче да изостави пелените, но то може и да не е“, казва д-р Али Браун от Остин, Тексас. Всъщност, приучаването на гърне не се счита за закъсняло, докато детето не навърши 4-ри годинки. „Детето ви ще бъде готово, когато му дойде времето. Има два критерия за успех. Първо, трябва детето ви да знае къде е редно да отиде, когато му се налага „да свърши някои неща“. Второ, да изпитва желание да е чисто и да чувства дискомфорт, когато дори за кратко време е мръсно в пелените“, уточнява Браун.

 

Откажете се от някои правила

„През първите години от живота си, успоредно с прохождането и усвояването на все нови и нови умения, мъничетата започват да демонстрират своята независимост. Ако в този момент приложите железен пакет от правила, това би довело до по-голяма съпротива“, казва д-р Гуен Окийф от Бостън. „Не налагайте волята си върху детето! Вместо това му давайте възможност да избира. Например, за вечеря му предложете пуешко или спагети. И нека то реши! По този начин детето ще остане с усещането, че се съобразявате с неговите желания и че самото то има някакъв контрол – каква по-добра основа за едни добри отношения“, добавя д-р Окийф.

 

Винаги поощрявайте доброто поведение

„Всички сме чели съвети какво да правим и как да се сържим, когато детето се държи лошо. Но масово родителите забравят да отбележат подобаващо случаите, в които детето им се държи добре, постъпило е правилно“, казва д-р Аманда Джаксън от Ню Орлианс. „Толкова сме фокусирани в опитите си да предотвратим лошото поведение, че пропускаме хубавите неща. Но ако направиш комплимент на дете, направило нещо добро, шансовете то да го повтори са огромни. Следващият път, когато детето си изяде всички зеленчуци безропотно или си прибере само играчките – похвалете го, възнаградете го с гушкане и голяма целувка“, съветва д-р Джаксън.

 

Грижете се старателно за детските зъбки

„Въпреки, че детето може и да се бори с вас, когато се опитвате да му измиете зъбите, това е битка, която си заслужава вложените усилия и енергия“, казва д-р Кристи Валентин от Ню Орлеанс. „Млечните зъбки осигуряват позициите на постоянните зъби. За това е важно да се грижим и за тях, макар да са временни. Също трябва да следим как изглеждат, дали покафеняват и кога започват да опадат. Предните зъбки трябва да паднат първи. Ако първи изчезнат задните, потърсете помощ от зъболекар“, съветва д-р Кристи Валентин.

 

Спазвайте график за спането

„Спането е важна предпоставка за здравето и правилното развитие на детето, така че непременно внимавайте със следобедната дрямка и с вечерния час за лягане“, казва д-р Барбара Хъгинс от Тексас. „Трябва да си изготвите график за лягане. Създаването на ритуали за приспиване – например четене на приказка и къпане, ще помогнат детето да заспива по-лесно“, обяснява д-р Хъгинс.

 

Виж още

„Обърнете и другата буза“ при нервни кризи

„Може да е много трудно особено когато сте в претъпкан магазин и всички очи са насочени към вас, но най-добрият начин да се справите с едно крещящо и ревящо дете е да се преструвате, че това не се случва и всичко е наред“, казва д-р Таня Алтман от Лос Анджелис. „Докато детето ви се намира в пълна безопасност, просто гледайте в другата посока. Детето търси внимание и щом не го получи – ще спре“, смята д-р Алтман. Тя съветва да носите със себе си книжка или играчка, за да отвлечете вниманието на детето.

 

Разговаряйте с детето

„Кратките разговори са най-добрият начин да развивате говора на детето“, обяснява д-р Мишел Сейсана от Индианаполис. „Докато сте в колата, посочвайте различни неща – други коли, къщи, дървета. Говорете за тях – за размера, цвета, употребата. Следващия път, когато пътувате за някъде, ще се удивите колко много неща е запомнило детето ви. Разбира се, четенето на приказки и припяването на песнички също помагат за развиване на речевите умения“, съветва д-р Сейсана.

 

Отпуснете му края

„Постоянно напомням на родителите, че никой не е съвършен и всички правим грешки“, заявява д-р Хедър Любел от Филаделфия. „Винаги ще има съсед или приятел, който постъпва различно с детето си. Това не означава, че вие постъпвате правилно, а той грешно, или обратното. Доверете се на родителските си инстинкти. Най-важното е да обичате децата си и те да го знаят. И когато децата ви ядосат, просто идете другаде, дишайте дълбоко, успокойте се и се върнете“, препоръчва д-р Любел.

Източник:  http://www.parents.com/

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре