Сега четеш
10 суперхрани за хлапетата

10 суперхрани за хлапетата

Децата растат и се развиват. В процес на растеж са и техните кости и зъби, мускули и кръвни клетки, мозък и имунна система. Ето защо те се нуждаят от храни, които не само да им доставят необходимата енергия, но и да са пълноценни по своя състав. Лятото е един от най-благодатните сезони по отношение на задоволяването на тези нужди, защото предлага изобилие от плодове и зеленчуци, съдържащи важни за здравето на децата съставки. И все пак кои са най-подходящите летни храни, които е хубаво да включите в менюто на хлапетата?

 

  1. Кисело мляко

То е източник на пълноценни белтъчини и съдържа всички необходими аминокиселини. В млечната мазнина се намира значително количество фосфатиди, токофероли и витамини A и D. Характеризира се с усвояемост до 98% благодарение на това, че емулгира добре в храносмилателната система. Наличието на млечна киселина увеличава киселинността в чревния тракт, което спомага за поддържането на полезната микрофлора. В киселото мляко се съдържат и соли на калция и фосфора, които повлияват формирането на костната тъкан и зъбите и възстановяването на кръвоносните съдове. То е особено ценен източник и на калий, натрий, магнезий, хлор, цинк. Ефектът на киселото мляко се дължи не само на оптималния балансиран състав и висока усвояемост на съставящите го вещества, но и на наличието на пробиотични закваски (Lactobacillus bulgaricus, Str. termophilus), които действат благотворно на храносмилателния тракт и имат доказан здравословен ефект. Заедно с това млякото спомага за възстановяването на изгубените течности през топлите летни дни и създава усещането за прохлада.

  1. Домати

Няма съмнение, че една от основните задачи през лятото е да предпазим децата от слънцето. И тук на помощ идват… доматите! Консумацията им осигурява допълнителна протекция срещу вредните слънчеви лъчи благодарение на включения в състава на доматите ликопен (каротеноида, придаващ червения им цвят). Експеримент, проведен от група учени, показва любопитни резултати – при участниците, които в продължение на 10-12 седмици ежедневно консумирали по 2 чаени лъжици и половина доматена паста, след излагане на слънце се наблюдавало 50% по-малко зачервяване на кожата.

  1. Череши

Те са богат естествен източник на витамин С, на фибри, на пектин, който помага за поддържането на ниския холестерол и благоприятства добрата чревна флора. Доказано помагат за намаляване на мускулната треска след физически натоварвания и за поддържането на здравословно тегло при сходен прием на калории. Наскоро проведено пилотно проучване от университетите в Пенсилвания и Рочестър пък показва, че черешите влияят изключително благотворно върху качеството на съня и редовната им консумация подобрява ефективността на спането.

  1. Боровинки

Те са незаменим източник на нискокалорични фибри и витамин C – 3/4 чаша пресни боровинки съдържа 2.7 грама фибри и 10.8 милиграма витамин C.

Боровинките подобряват краткосрочната памет и предотвратяват мускулната умора, а съдържащите се в тях фитонутриенти действат профилактично при хронични заболявания на сърдечно-съдовата система и диабет.

 

  1. Спанак

Характеризира се с високо съдържание на фолиева киселина, калий, желязо, магнезий, витамини А и С, които имат стимулиращ имунитета ефект. Включените в състава на спанака каротеноиди – бета-каротен, лутеин и зеаксантин, пък имат предпазващ ефект по отношение на някои заболявания на очите.

  1. Сьомга

Тя съдържа омега-3 мастни киселини, които са с висока усвояемост и са изключително полезни за развитието на мозъка и за функционирането на сърдечно-съдовата система. Сьомгата е и прекрасен източник на висококачествен белтък, от който децата имат нужда при своя растеж и развитие. Ако се притеснявате за съдържанието на живак, имайте предвид, че Американската организация за приложение на храните и лекарствата причислява сьомгата към рибите с най-ниско съдържание на такова вещество.

Виж още

  1. Боб

Той има добра балансираност на съставящите го аминокиселини, които са близки до млечния белтък казеин. Добър източник е на полиненаситени мастни киселини, витамини Е и В, калий, фосфор и желязо. Съдържа и доста фибри. Единственият недостатък на този зеленчук е, че има склонност да причинява газообразуване. Ако обаче изберете беления боб като вариант, този страничен ефект може да бъде избегнат.

  1. Броколи

Добър източник на фитонутриенти, фолиева киселина и витамини А, С и К, които подобряват очното здраве. Според ралични класификации и работни групи по света броколито се причислява към една от десетте най-полезни храни за всички възрастови групи. Трябва да се консумира с повишено внимание при бъбречно-каменна болест.

  1. Бадеми

Тези малки ядки са препълнени с нутриенти – фибри, рибофлавин, магнезий, желязо, калций… Всъщност само една порция (около 7 бадема) има повече калций от които и да са други ядки – 22 мг. Същата порция бадеми дава 15% от препоръчваната дневна доза витамин Е. Успоредно с това повечето мазнини в тях са мононенаситени с добър ефект върху сърдечното здраве.

  1. Царевица

Знаете ли, че двата антиоксиданта – лутеин и зеаксантин, които се съдържат в големи количества в царевицата, действат като природни тъмни очила? Те подпомагат формирането на пигмента в макулата на окото, който филтрира някои от лъчите на слънцето с увреждащ ефект, а в по-дългосрочен план намаляват риска от развитието на макуларна дегенерация. Освен това, консумирайки една чаша царевица, детето ви ще поеме и 5 г ценни фибри.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре