10 суперхрани за хлапетата



специалист педиатър и специалист по хранене и диететика, Варна
Децата растат и се развиват. В процес на растеж са и техните кости и зъби, мускули и кръвни клетки, мозък и имунна система. Ето защо те се нуждаят от храни, които не само да им доставят необходимата енергия, но и да са пълноценни по своя състав. Лятото е един от най-благодатните сезони по отношение на задоволяването на тези нужди, защото предлага изобилие от плодове и зеленчуци, съдържащи важни за здравето на децата съставки. И все пак кои са най-подходящите летни храни, които е хубаво да включите в менюто на хлапетата?
- Кисело мляко
То е източник на пълноценни белтъчини и съдържа всички необходими аминокиселини. В млечната мазнина се намира значително количество фосфатиди, токофероли и витамини A и D. Характеризира се с усвояемост до 98% благодарение на това, че емулгира добре в храносмилателната система. Наличието на млечна киселина увеличава киселинността в чревния тракт, което спомага за поддържането на полезната микрофлора. В киселото мляко се съдържат и соли на калция и фосфора, които повлияват формирането на костната тъкан и зъбите и възстановяването на кръвоносните съдове. То е особено ценен източник и на калий, натрий, магнезий, хлор, цинк. Ефектът на киселото мляко се дължи не само на оптималния балансиран състав и висока усвояемост на съставящите го вещества, но и на наличието на пробиотични закваски (Lactobacillus bulgaricus, Str. termophilus), които действат благотворно на храносмилателния тракт и имат доказан здравословен ефект. Заедно с това млякото спомага за възстановяването на изгубените течности през топлите летни дни и създава усещането за прохлада.
- Домати
Няма съмнение, че една от основните задачи през лятото е да предпазим децата от слънцето. И тук на помощ идват… доматите! Консумацията им осигурява допълнителна протекция срещу вредните слънчеви лъчи благодарение на включения в състава на доматите ликопен (каротеноида, придаващ червения им цвят). Експеримент, проведен от група учени, показва любопитни резултати – при участниците, които в продължение на 10-12 седмици ежедневно консумирали по 2 чаени лъжици и половина доматена паста, след излагане на слънце се наблюдавало 50% по-малко зачервяване на кожата.
- Череши
Те са богат естествен източник на витамин С, на фибри, на пектин, който помага за поддържането на ниския холестерол и благоприятства добрата чревна флора. Доказано помагат за намаляване на мускулната треска след физически натоварвания и за поддържането на здравословно тегло при сходен прием на калории. Наскоро проведено пилотно проучване от университетите в Пенсилвания и Рочестър пък показва, че черешите влияят изключително благотворно върху качеството на съня и редовната им консумация подобрява ефективността на спането.
- Боровинки
Те са незаменим източник на нискокалорични фибри и витамин C – 3/4 чаша пресни боровинки съдържа 2.7 грама фибри и 10.8 милиграма витамин C.
Боровинките подобряват краткосрочната памет и предотвратяват мускулната умора, а съдържащите се в тях фитонутриенти действат профилактично при хронични заболявания на сърдечно-съдовата система и диабет.
- Спанак
Характеризира се с високо съдържание на фолиева киселина, калий, желязо, магнезий, витамини А и С, които имат стимулиращ имунитета ефект. Включените в състава на спанака каротеноиди – бета-каротен, лутеин и зеаксантин, пък имат предпазващ ефект по отношение на някои заболявания на очите.
- Сьомга
Тя съдържа омега-3 мастни киселини, които са с висока усвояемост и са изключително полезни за развитието на мозъка и за функционирането на сърдечно-съдовата система. Сьомгата е и прекрасен източник на висококачествен белтък, от който децата имат нужда при своя растеж и развитие. Ако се притеснявате за съдържанието на живак, имайте предвид, че Американската организация за приложение на храните и лекарствата причислява сьомгата към рибите с най-ниско съдържание на такова вещество.
- Боб
Той има добра балансираност на съставящите го аминокиселини, които са близки до млечния белтък казеин. Добър източник е на полиненаситени мастни киселини, витамини Е и В, калий, фосфор и желязо. Съдържа и доста фибри. Единственият недостатък на този зеленчук е, че има склонност да причинява газообразуване. Ако обаче изберете беления боб като вариант, този страничен ефект може да бъде избегнат.
- Броколи
Добър източник на фитонутриенти, фолиева киселина и витамини А, С и К, които подобряват очното здраве. Според ралични класификации и работни групи по света броколито се причислява към една от десетте най-полезни храни за всички възрастови групи. Трябва да се консумира с повишено внимание при бъбречно-каменна болест.
- Бадеми
Тези малки ядки са препълнени с нутриенти – фибри, рибофлавин, магнезий, желязо, калций… Всъщност само една порция (около 7 бадема) има повече калций от които и да са други ядки – 22 мг. Същата порция бадеми дава 15% от препоръчваната дневна доза витамин Е. Успоредно с това повечето мазнини в тях са мононенаситени с добър ефект върху сърдечното здраве.
- Царевица
Знаете ли, че двата антиоксиданта – лутеин и зеаксантин, които се съдържат в големи количества в царевицата, действат като природни тъмни очила? Те подпомагат формирането на пигмента в макулата на окото, който филтрира някои от лъчите на слънцето с увреждащ ефект, а в по-дългосрочен план намаляват риска от развитието на макуларна дегенерация. Освен това, консумирайки една чаша царевица, детето ви ще поеме и 5 г ценни фибри.
Каква е твоята реакция?

специалист педиатър и специалист по хранене и диететика, Варна