Сега четеш
11 гестационна седмица

11 гестационна седмица

Тази седмица е чудесно време да планирате с вашия партньор романтична „бебешка“ седмица, която да реализирате в началото на втория триместър, когато повечето от неприятните проблеми като сутрешно гадене, повръщане, главоболие и т.н. ще са отшумели или напълно изчезнали. Тази ваканция няма да е просто чудесен начин да отпразнувате бременността ти, но и ще е глътка въздух за вас и партньора ви, преди да се появи бебето и да завземе цялата ви енергия и свободно време. Дайте си почивка, отпуснете се и планирайте някое хубаво пътешествие.

Колко голямо е вашето бебе

Вашето бебе вече е голямо колкото лайм (малко зелено лимонче). То тежи около 7 г и е дълго около 4 см. Съотношението глава – тяло е 1:1, което съвсем скоро ще се промени.

Симптоми

Вероятно е трудно да запазите спокойствие в момента, тъй като хормоните все още бушуват с пълна сила. Но знайте, че има „светлина в тунела“ – остават ви само още 2 седмици до края на първия триместър, който, всъщност, е най-неприятният период по отношение на симптомите и неразположенията!

  • Умора. Изтощението и желанието да полягате през целия ден най-вероятно продължават. Прилив на енергия може да очаквате през втория триместър – дотогава почивайте при всяка възможност.
  • Гадене. Чувствате се уморена и дори болна от това постоянно гадене и повръщане. Още малко и това ще мине, бъдете търпеливи.
  • Газове. За съжаление, проблемите с храносмилането и запекът са част от бременността. Следете внимателно какво ядете и се опитвайте да избягвате газообразуващи храни – боб, зеле, пържени храни и десерти. Пийте много течности и консумирайте храни, богати на фибри.
  • Промени в настроението. Опитайте се да правите леки упражнения през деня, чести разходки в парка, както и всичко останало, което ви успокоява. Ако е възможно, избягвай стресовите ситуации.
  • Крампи в краката. Тези схващания на мускулите понякога са силно болезнени, а също така, тъй като появата им е предимно през нощта, най-вероятно ви пречат и на съня. Опитайте се да пиете повече вода през деня, както и да масажирате краката през деня. Имайте предвид, че дефицитът на калий и магнезий също провокира този проблем.
  • Потъмняване на кожата. Някоя сутрин, събуждайки се и обличайки се, може да бъдете изненадани от появата на тъмна права линия върху корема ви. Това е още една от промените, които тялото претърпява през бременността – линията се нарича linea nigra и се простира от срамната кост до пъпа, понякога продължава нагоре към гръдния кош. Линията ще се задържи за известно време и след раждането, особено ако кърмите (заради хормоните, участващи в кърменето).
  • Вагинално течение. Този симптом може да ви съпровожда през цялата бременност. Ако забележите нещо необичайно във вагиналното течение – кръв, неприятна миризма и сърбеж, задължително се консултирайте с вашия акушер-гинеколог.

Как се променя тялото

Вашето бременно коремче всеки ден малко по малко започва да си личи все повече. От друга страна, не се притеснявайте, ако това все още не е така – ако това ви е първа бременност, може би ще ви се наложи да изчакате още седмица-две. Жените, които са бременни за втори път, както и тези с близнаци забелязват порасналото си коремче по-рано от останалите. Все пак всичко е строго индивидуално.

Независимо дали коремчето ви е вече видимо или не, със сигурност гърдите ви продължават да нарастват. За препоръчваме е да се снабдите с удобен и комфортен сутиен, за да избегнете болките и дискомфорта от тежестта им. Ако планирате кърмене, може да си купите сутиен за кърмене – той е изключително удобен и подходящ за постоянно променящия ви се размер на бюста, освен това ще ви бъде полезен и след раждането.

Виж още

Ултразвук

Най-вероятно все още не го усещате, но вашето бебе се движи постоянно. Телцето му е покрито с меко мъхче, започват да се образуват и кожни фоликули. Вече има нокти по ръцете и краката. Затваря се гръдният кош, което вече осигурява по–сигурна защита на сърцето. В 11 седмица от бременността органите са напълно изградени и започват да растат. Мозъкът му расте с невероятна скорост, на минута се произвеждат над 250 000 нервни клетки.

Точно сега – между 11-та и 13-та гестационна седмица, може да направите скрининг тест за определяне риска от генетични аномалии или т.нар. биохимичен скрининг или първа фетална морфология. Прегледът включва ултразвуково изследване на плода за измерване на „течността зад вратлето на бебето“, назалната кост, изследване на дясната сърдечна клапа и малък съд в черния дроб. От майката се взима кръв. Резултатите се изчисляват от компютърна програма, отчитаща риска от тези генетични малформации. Изчакването на резултатите може да бъде стресиращо, но след това ще продължите по-спокойна през оставащите месеци от бременността.

Ако сте бременна с близнаци, ултразвукът в тази седмица ще покаже наличието на една или две плаценти. Понякога оплодените яйцеклетки се имплантират толкова близо една до друга, че плацентите им може да се слеят и да се виждат на ехографа като една обща. Разнояйчните близнаци имат отделни плаценти, независими една от друга. Еднояйчните споделят една плацента с обща кръвоносна система. Поради тази причина бременността с еднояйчни близнаци изисква по-стриктно наблюдение.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре