Сега четеш
12 гестационна седмица

12 гестационна седмица

Вече сте към края на първия триместър от бременността, което е добра новина – хормоните би трябвало да се успокоят, а голяма част от симптомите на ранната бременност да отшумят или дори напълно да изчезнат. Това е и времето, в което вече спокойно може да споделите, че сте бременна пред вашите не толкова близки приятели и колегите.

Колко голямо е вашето бебе

Бебето е голямо колкото синя слива, тежи около 14 г и е дълго около 5 см. Сега, когато бебето има почти всички жизненоважни органи, основната му работа е да продължава бързо да расте. Давай, мъниче!

Симптоми

Добрата новина е, че някои от симптомите като например сутрешното гадене и умората започват по малко да затихват, тъй като вече хормоните не променят така драстично нивата си. Лошата новина е, че главоболието и виенето на свят може да ги заместят през следващите месеци. Ето още информация за това какво се случва с тялото ви през тази седмица:

  • Повишено вагинално течение. Това е симптом, който може да ви съпътства през цялата бременност. Ако е белезникаво, без особен мирис и сърбеж, не би трябвало да ви притеснява – по този начин природата се изчиства от бактериите. Ако обаче забележите промяна в цвета, неприятна миризма и сърбеж, това може да е знак за инфекция. Консултирайте се с вашия акушер-гинеколог.
  • Зацапване. Зацапването или кървенето през 12-та седмици може да е нещо нормално, но може да бъде и обезпокоително. Например, шийката на матката е много по-чувствителна по време на бременността, така че правенето на секс може да предизвика леко кървене, което е безобидно. Ако забележите обаче по-силно кървене, придружено от спазми и болки в корема, незабавно се консултирайте с вашия лекар.
  • Главоболие. То може да бъде предизвикано от хормоналните промени, от спад в кръвната захар, от дехидратация или от липсата на достатъчно сън и стрес. Обърнете внимание на това коя според вас е причината, която го провокира и се опитайте да избягате от виновника. Ако обаче то е прекалено силно, консултирайте се с вашия лекар, който евентуално ще ви назначи някакви медикаменти.
  • Замайване. Важно е да следите кръвното си налягане – обикновено в началото на бременността то е по-ниско, като през втория триместър може да се повиши. Високото кръвно налягане по време на бременността е опасно.

Как се променя тялото

Коремчето видимо е пораснало. Освен суеверието, това е другата причина именно през тази седмица бъдещите майки да започнат да споделят за своята бременност на приятели, близки и колеги. Ако не сте започнали да си водите фотоалбум на бременността, сега е моментът да го направите – след като родите бебето, ще си спомняте с умиление за тези месеци, гледайки албума и виждайки колко се е променяло тялото ви седмица след седмица.

Виж още

Ултразвук

В 12-та гестационна седмица фетусът е напълно оформен, формирани са всички основни органи и системи и най-голямата му задача е да расте и да се развива. На 12 седмици бебето отваря и затваря пръстчетата си, движи крачетата си, отваря и затваря уста, върти главичка, а мозъкът му се развива с невероятна бързина! Развиват се и неговите рефлекси – ако потупате коремчето си, то ще се раздвижи в отговор.

Ако все още не сте  посетили кабинета по фетална медицина, време е да го направите. Между 11-та и 13-та гестационна седмица е периодът, когато се извършва биохимичен скрининг, чиято цел е да установи или отхвърли наличието на вродени аномалии.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре