Сега четеш
13 гестационна седмица

13 гестационна седмица

Поздравления! В края на тази седмица ще напуснете първия триместър и ще навлезете във втория, което значи, че е минала първата 1/3 от бременността ви.

Около 13-та седмица от бременността много родители решават да съобщят новината и на своите близки, приятели, колеги. Разбира се, няма правила за това кога да го направите, това е вашият личен избор – когато се чувствате готова, останалите ще научат. А може би всички вече знаят? Коремчето вече е видимо…

Колко голямо е вашето бебе

Бебето вече е с големината на лимон. Дължината му е около 8 см и тежи около 23 г. Като пропорции главичката на плода е около 1/3 от размера на тялото, вместо досегашните 1/2.

Симптоми

Може да забележите, че през тази седмица симптомите малко се променят. Дори гаденето, повръщането и умората могат да са по-слаби или дори напълно да изчезнат. Има голяма вероятност обаче да забележите някой от следните симптоми:

Видими вени. Всички тези сини ивици под кожата ви, които виждате, се дължат на това, че има увеличен приток на кръв – това прави вените видими и по-големи от нормалното.

Повече енергия. Вторият триместър е известен като по-слабо симптоматичен и по-енергичен. Когато започнете да се чувствате по-добре и заредена с енергия, може да свършите всички планувани неща, които сте отлагали през първия триместър. Може да започнете да спортувате отново – упражненията ще ви бъдат единствено от полза: за вас, за бебето, за настроението, за килограмите. Разбира се, преди да се върнете в залата, трябва да се консултирате с вашия лекар относно физическата ви активност.

Повишено сексуално желание. Ако сте от тези бременни, които са с повишено либидо, няма нищо притеснително. Напомняме ви обаче, че шийката на матката е доста по-чувствителна сега, в резултат  на което след полов акт може да се наблюдава леко зацапване. Консултирайте се с наблюдаващия ви лекар за ваше спокойствие.

Как се променя тялото

Матката ви вече е достатъчно голяма, бебето продължава да расте, а коремчето става все по-видимо. Оттук нататък ще изглеждате все по-бременна. С всяка изминала седмица ще се променя не само тялото ви, но и килограмите. Лекарите препоръчват наддаването на килограми да става по възможно най-здравословния начин, като отричат, че „бременната трябва да яде като за двама“.

Ако сте слаба и с килограми под нормата: Препоръчителното общо наддаване за цялата бременност трябва да бъде между 12 до 18 кг.

Ако сте със средно тегло, в нормата: Препоръчителното общо наддаване на тегло за цялата бременност е от 11 до 16 кг.

Ако сте с наднормено тегло: Препоръчителното общо наддаване на тегло през бременността е от 7 до 11 кг.

Виж още

Ако сте със затлъстяване: Препоръчителното общо наддаване на тегло през бременността е от 5 до 9 кг.

Ако сте бременна с близнаци: Препоръчителното общо наддаване на тегло през бременността е от 17 до 22 кг.

Разбира се, не се стресирайте от тези числа. Важното е да се придържате към здравословен и балансиран хранителен режим, с разнообразни и пълноценни храни, и по възможност нека той е съчетан с физическа активност.

Ултразвук

Макар, че още не го усещате, вашето бебче се движи постоянно – свива и разтваря пръстчетата си, движи главичка, подритва, отваря и затваря устата си, тоест развива сукателния си рефлекс. Тялото му е меко и все още прозрачно. Започват да се формират черепните кости, като в този период мозъкът му е уязвим.

Ако сте толкова нетърпеливи относно пола на вашето бебе, може да го узнаете и на този етап, правейки генетичен тест. Напомняме ви, че периодът 11-та – 13-та гестационна седмица е моментът за биохимичен скрининг, изследващ наличието на вродени аномалии.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре