Сега четеш
15 гестационна седмица

15 гестационна седмица

Чувствате се секси? Усещате прилив на енергия, което може да означава и по-голямо желание за интимност. Вашият партньор вероятно има известни притеснения относно това дали е редно или не да имате сексуални отношения, притеснявайки се и за вас, и за бебето. Ако бременността ви протича нормално и без усложнения, сексуалните контакти няма как да я застрашат. Бебето е добре защитено в от коремните и маточните мускулни стени, така че няма как да бъде наранено.

Колко голямо е вашето бебе

Бебето е голямо колкото малък портокал. Тежи около 70 г и е дълго около 10 см. Тялото му става все по-пропорционално.

Симптоми

През тази седмица може да се появят както някои приятни симптоми като повишено либидо, така и някои неприятни като например кървене от носа.

  • Повишено либидо. Сега, когато енергията ви постепенно се възвръща, може би усещате повишено сексуално желание към вашия партньор. Ако и той е на тази вълна – чудесно!
  • Кървене от носа. Този не толкова приятен симптом се дължи на комбинацията от увеличения кръвен поток, който създава напрежение в чувствителните носни капиляри.
  • Киселини, газове, лошо храносмилане. Причинител на тези симптоми отново са повишените нива на хормоните. Обърнете внимание на храните, които ги предизвикват и се опитайте да ги изключите от менюто си. Ако тези състояния предизвикват силен дискомфорт, консултирайте се с вашия лекар с кои медикаменти можете да се преборите с тях.
  • Подути венци. Често срещан симптом по време на бременността, дължащ се отново на бушуващите хормони – венците се зачервяват, кървят и се подуват. За да се преборите с това състояние, спазвайте стриктна орална хигиена – мийте редовно зъбите, използвайте конци за почистване на междузъбното пространство, използвайте антибактериална вода за уста. При необходимост направете консултация с дентален лекар.
  • Задъхване. Растящата матка, увеличеният обем на циркулиращата кръв и качените няколко килограма понякога могат да провокират усещане за недостигане на достатъчно въздух. Това е нормално.

Как се променя тялото

Ако през първия триместър на бременността матката се побира в таза, сега тя нараства с бързи темпове и преминава границите на таза. Разбира се, тялото на всяка бъдеща майка е различно и темпът на растеж може да варира. Ако това е първа бременност за вас, коремчето ви може да не е така ясно изразено, както например е при жени с второ или трето раждане или при многоплодна бременност. Въпреки това, със сигурност се забелязва, че сте бременна.

Виж още

Въпреки че може би усещате повишен апетит, не се хранете като за двама и се опитайте да включвате към обичайното си меню не повече от 300 допълнителни калории дневно.  Ако забележите драстично наддаване на тегло, обсъдете го с вашия акушер-гинеколог, тъй като това може да е знак за сериозен проблем – прееклампсия.

Ултразвук

Вероятно още не можете да го усетите, но вашето бебе се движи постоянно и все по-координирано. През 15 гестационна седмица от бременността, то започва да наддава на тегло и да складира мазнини. Сърцето му бие два пъти по-бързо от това на възрастен. Клепачите му все още са затворени, но ирисите и роговиците на очите вече са добре оформени. То вече чува и хълца.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
1
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
1
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре