Сега четеш
17 гестационна седмица

17 гестационна седмица

Вече почти сте преполовили деветте месеца – честито! Вече би трябвало да се чувствате доста по-спокойна и тревожните мисли да са се поуталожили. Разбрахте ли пола на бебето, усетихте ли движенията му за първи път? Всичко е много вълнуващо! Най-важното на този етап е да бъдете спокойна, позитивна и ако ви е необходима помощ от близките, да я приемете. Не се опитвайте да правите всичко сами!

Колко голямо е вашето бебе

Бебето вече е с размер на нар. Дължината му е около 13 см и тежи около 140 г.

Симптоми

В тази и следващите няколко седмици от бременността симптомите най-често се дължат на все по-голямото бебе. Ето какво може да усетите:

  • Болки в гърба. Уголемяващата се матка променя стойката ви и измества центъра на тежестта на тялото, което води до напрежение в гърба и ханша. Опитвайте се да държите гърба си изправен, правете леки упражнения.
  • Странни сънища. Сънувате почти сюрреалистични сънища – родили сте вместо бебе малко кученце, омъжвате се за шефа ви и т.н., и т.н. Причината за тези необичайни съновидения може да са хормоните, а може и да се дължат на емоциите ви, свързани с предстоящото раждане.
  • Сърбяща кожа на гърдите и корема. С напредването на бременността кожата на гърдите и корема се разтяга, става по-чувствителна и започва да сърби. Редовно хидратирайте кожата си, като, разбира се, преди това се консултирайте с дерматолог, който може да прецени кой е най-подходящия продукт за вашето състояние.
  • По-бързо наддаване на тегло. Внимавай с килограмите в този период. В рамките на разумното е да качвате не повече от килограм-два на месец. Хапването като за двама нито е необходимо, нито е желателно. Хранете се балансирано, разнообразно и здравословно. Избягвайте мазните, сладките и пакетираните храни.
  • Стрии. Тъй като успоредно с бебето нараствате и вие, появата на стрии може да е неизбежна, особено ако сте предразположена към това. Пийте повече течности и се консултирайте с дерматолог относно това какви козметични продукти може да използвате за този проблем.

Как се променя тялото

Вашето бебе расте и се развива, а заедно с него пораства и вашето коремче. Започнахте ли да си водите дневник на бременността и да снимате как се променя тялото ви всеки месец? Ако все още не сте, има още време – започнете сега! След време ще разглеждате този албум с умиление.

Виж още

Ултразвук

През 17-та гестационна седмица от бременността бебето продължава да расте и да трупа мазнинки.Започва да се формира телесната мастна тъкан, което ще продължи чак до края на бременността. В този период от развитието си бебето започва да се вслушва в звуците, идващи от вън. Имайте предвид, че силните шумове като кучешки лай, висока музика, клаксони могат да стреснат плода, и обратното – спокойната музика и нежния говор на майката да го успокоят. Това е и времето, в което очите на бебето започват да реагират на светлина, независимо, че клепачите са затворени.

Третият преглед при акушер-гинеколога, който следи бременността, е между 16-та и 20-та гестационна седмица. По време на прегледа се провежда ултразвукова диагностика. Правят се всички рутинни измервания на бременната жена и се консултира нейното състояние. Извършват се стандартните кръвни изследвания като – пълна кръвна картина, урина. В този срок на бременността се извършва и амниоцентезата, ако на база получените по-рано резултати от скрининг теста, проследяващия лекар прецени, че такава е необходима.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
1
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре