Сега четеш
18 гестационна седмица

18 гестационна седмица

С 18 гестационна седмица официално започвате 5-тия месец от бременността – честито! Бременността ви вече видимо личи, а коремчето нараства всеки изминал ден. Може би вече забелязвате, че усещате дискомфорт, когато спите по гръб? Причината за това е, че все по-тежката матка причинява натиск върху аортата и долната куха вена кава, което забавя кръвообращението в тялото, притока на кръв към плода и води до слабо оросяване на органите, спадане на кръвното налягане, световъртеж и сърцебиене. Поради всичко това сега е моментът да смените позата и да започнете да спите настрани, като за предпочитане е да спите на лявата страна.

Колко голямо е вашето бебе

Бебето е голямо колкото средно голям сладък картоф – дълго е около 15 см и тежи приблизително около 190 г.

Симптоми

Някои от симптомите на първия триместър вече отшумяха, но както може би забелязвате появяват се нови, някои от които също биха могли да причинят не малко дискомфорт. Ето някои от тях:

  • Подуване на ръцете и краката. Подуването на крайниците е често съпътстващ бременността симптом, който се дължи на натрупването на излишни течности под кожата. Обикновено е по-силно изразено в края на третия триместър, както и вечер и при по-горещо време. Ако обаче подуването е с внезапно начало и силно, задължително направете спешна консултация с вашия наблюдаващ лекар.
  • Болки в гърба. Все по-голямата матка оказва натиск върху всички органи, променя центъра на тежестта и причинява болка в гърба и кръста.
  • Крампи на краката. Спазмите могат да бъдат знак за дехидратация, така че приемайте достатъчно течности!
  • Разширени вени. Растящата матка оказва натиск върху кръвоносната ви система. За да се справите тях, често сменяйте позициите на тялото си, когато можете, повдигайте на високо краката си и избягвайте тесните дрехи и обувки.
  • Проблеми със съня. Притесненията и мислите, които постоянно се въртят в главата ви могат да доведат до безсъние или неспокоен и накъсан сън. Опитайте се да мислите позитивно.
  • Кървене от носа. Този симптом се дължи на комбинацията от увеличения кръвен поток, кръвното налягане и хормоналните нива, които създават напрежение в носните капиляри.
  • Поритвания на бебето. Вероятно вече усещате движенията на вашето бебе. С напредването на бременността ритниците и побутванията ще бъдат все по-силни и осезаеми.

Как се променя тялото

Бебето расте, матката все повече нараства, а килограмите също започват да се покачват, така че внимавайте, ако искате бързо и лесно възстановяване след бременността. В този етап не са желани резки промени в теглото – ако забележите рязко отслабване или наддаване, обсъдете това с вашия наблюдаващ лекар, защото може да е знак за проблем.

Виж още

Ултразвук

Какво ли прави бебето в корема ви през тази седмица? Доста неща! Вашият18-седмичен плод упражнява своите мускули и практикува всякакви движения – прозява се, хълца, смуче палеца си, поглъща, рита с крачета, върти се, реагира на гласове и звуци. И вие усещате всичко това, нали?

Между 18-та и 22-ра гестационна седмица се извършва т.нар. фетална морфология, която представлява детайлно изследване на органите и системите на плода. Лекарят ще прегледа обстойно развитието на плода, за да се изключат всякакви аномалии и дефекти и за да се потвърди, че бебето се развива нормално. Проверяват се още функционирането на плацентата, околоплодната течност, сърдечната честота. По време на прегледа, специалистът ще може да види и пола на бебето, стига позицията му в момента да бъде подходяща за това.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре