Сега четеш
19 гестационна седмица

19 гестационна седмица

И така, знаете ли вече дали чакате момче или момиче?  Ако все още не, ултразвуково изследване между 18-та и 22-ра гестационна седмица ще може да ви отговори на този въпрос, стига в момента на прегледа бебето да е в подходяща позиция. Освен това по време на този ултразвук ще бъдат детайлно изследвани всички органи и системи на плода, за да се изключат всякакви аномалии и дефекти и за да се потвърди, че бебето се развива нормално.

Колко голямо е вашето бебе

Бебето е голямо колкото манго – дължината му е около 16 см и тежи приблизително 240 г.

Симптоми

Симптомите през тази седмица не са тежки, по-скоро неприятни и създават леко дискомфорт. Ето част от тях:

  • Болки в корема. Съвсем нормално е, ако усещате болки ниско в корема, тъй като матката нараства, а връзките се разтягат. Те обикновено се появяват при смяна на позицията – ставане от стол или легло, кашляне, кихане. Ако сте бременна с близнаци, болката може да бъде още по-осезаема. Уведомете вашия акушер-гинеколог, ако болките са силни и ви притесняват.
  • Замаяност. Чувствате се замаяна и ви се вие свят… Все по-тежката и голяма матка причинява натиск върху аортата и долната куха вена кава, което нарушава кръвообращението и води до спадане на кръвното налягане и намаляване на преноса на кислород. Има и други фактори, които могат да предизвикат замаяност като – дехидратация, глад, ниска кръвна захар, рязка смяна на позицията на тялото. Грижете се за себе си, хранете се редовно и приемайте достатъчно течности. За всеки случай консултирайте този симптом и с наблюдаващия ви лекар.
  • Крампи в краката. Тези схващания на мускулите понякога са доста болезнени, появяват се предимно през нощта. Когато това се случи, опитайте се да масажирате схванатия мускул колкото и твърд и болезнен да е в момента, Дефицитът на калий и магнезий, както и недостатъчният прием на течности също могат да предизвикват появата на крампи.
  • Болка в тазовата област. Ако болката ви притеснява през нощта, опитайте се да спите на една страна с възглавница между коленете.

Как се променя тялото

През 19-та гестационна седмица движенията на бебето вероятно стават все по-силни и осезаеми. Разбира се, подобно на корема, който при едни жени се показва по-рано, а при други – по-късно, така и движенията на бебето са по-осезаеми при някои бременни, при други – не чак толкова.

Виж още

Ултразвук

Кожата на бебето е покрита с vernix caseosa – бял, мазен слой, който го предпазва. В този период се развиват и мозъчните центрове, отговарящи за усещания като мирис, вкус, зрение, слух, усещане за допир. Ръцете и краката му най-накрая са в нормално съотношение, мозъкът и мускулите са свързани с неврони. Хрущялите се превръщат в кости. По този начин бебето вече може да се движи свободно и да има контрол над крайниците си. В тази седмица бъбреците на бебето започват да функционират и, колкото и странно да ви се струва, то започва да пишка.

Между 18-та и 22-ра гестационна седмица се извършва т.нар. фетална морфология, която представлява детайлно изследване на органите и системите на плода. Лекарят ще прегледа обстойно развитието на плода, за да се изключат всякакви аномалии и дефекти и за да се потвърди, че бебето се развива нормално. Проверяват се още функционирането на плацентата, околоплодната течност, сърдечната честота. По време на прегледа, специалистът ще може да види и пола на бебето, стига позицията му в момента да бъде подходяща за това.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре