Сега четеш
2 гестационна седмица

2 гестационна седмица

Мислите, че сте бременна втора гестационна седмица? Това не е точно така…

Акушер-гинеколозите отчитат началото на бременността от първия ден на последната ви редовна менструация (ПРМ). Това всъщност е периодът седмица или две, преди да забременеете. Може и да ви звучи странно, но това е начинът на лекарите да определят най-точно вашия термин.

Ако смятате, че сте заченали преди около две седмици, вероятно в момента се намирате в четвърта, дори пета гестационна седмица.

Ако обаче наистина сте във втората седмица на цикъла си и се опитвате да забременеете, ето няколко съвета за вас.

Симптоми

За да забременеете, природата разчита на периода, в който сте най-плодородна – това са първите два дни преди овулацията и денят, в който реално овулирате. Ако имате редовен 28-дневен цикъл, най-вероятно ще овулирате около 15-ия ден. Това е и най-подходящото време да правите опити за бебе. Как да разберете дали сте в овулация? Ако забележите някои от следните признаци, това най-вероятно е така:

 • Цервикалната слуз наподобява „яйчен белтък“. Звучи малко неприятно, но сравнението е точно – в дните около овулацията цервикалната слуз става тънка, бистра и жилава, като яйчен белтък, когато сте близо до овулацията. Тази консистенция помага на сперматозоидите да достигнат по-лесно до яйцеклетката.
 • По-чувствително обоняние. Хормоналните промени засилват способността ви да улавяте различни аромати – това вероятно е начинът на природата да ви помогне да усетите мъжките феромони, докато опитвате да забременеете.
 • Болезнени, чувствителни гърди. Хормоните по време на овулацията правят гърдите ви чувствителни и болезнени.
 • Болка в таза. В момента, в който яйчниците освобождават зрялата яйцеклетка, може да почувствате леко изтръпване и болка в едната страна на корема. Този симптом е известен с името Мителшмерц (това е името на лекаря, който пръв го документира).
 • Леко зацапване. По време на овулацията може да забележите леки червеникави или кафеникави зацапвания на бельото си. Ако кървенето обаче е по-сериозно, може да става въпрос за нещо друго, така че в този случай задължително уведомете вашия лекар.
 • Повишено сексуално желание. Природата знае кога е най-доброто време за зачеване – точно преди овулация, така че, доверете й се!
 • Промени в маточната шийка. Ако периодично проверявате шийката на матката си, ще забележите, че преди овулация тя застава по-високо, става по-мека и по „отворена“.

Някои жени ползват тестове за овулация, които ги ориентират в това кога е най-подходящият момент за зачеване. Друг добър вариант, ако искате да забременеете, е да правите секс всеки ден между 12-тия и 16-тия ден от началото на менструалния си цикъл.

Как се променя тялото

Виж още

Ако сте заченали в тази втора седмица след менструацията, няма как да усетите симптомите на бременността веднага. Всъщност, няма да знаете със сигурност, че сте бременна, докато в организма ви не се образуват достатъчно хормони на бременността, които могат да бъдат отчетени в домашни условия с тест. А това би трябвало да се случи около 4-тата седмица след цикъла ви, което най-вероятно ще съвпадне и с констатирането на липса на менструация.

Някои жени споделят, че усещат признаците на бременността още преди 4-тата гестационна седмица. Ето част от тези ранни симптоми:

 • Зацапване по бельото. Около 5 до 10 дни след зачеване може да забележите леко зацапване на бельото си. Това се получава вследствие имплантирането на ембриона в стената на матката.
 • Често уриниране. Хормоните на бременността могат да ви причинят чести позиви за уриниране през този период.
 • Болезнени гърди или по-тъмни ареоли. Почти веднага след като хормоните на бременността се появят, гърдите на жената започват да се подготвят за кърмене.
 • Умора. Изтощение и умора са едни от първите симптоми, които жените усещат. Това е така, защото тялото започва да използва цялата си енергия за развитие на плода.
 • Сутрешно гадене. Това е вероятно най-често срещаният симптом на бременността. Обикновено се засилва около 4-тата докъм 9-тата седмица.
 • Подуване на корема. Тялото ви започва да осъзнава, че сте бременна, като в резултат на това храносмилателните процеси могат да се забавят, тъй като всички хранителни ресурси се насочват към бебето. Това може да доведе до образуване на газове и подуване на корема.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре