Сега четеш
22 трика за приспиване на бебето

22 трика за приспиване на бебето

Появата на нов член в семейството изменя изцяло ежедневието, променят се както ангажиментите и свободното ви време, така и режимът на съня ви. Представяме ви 22 идеи как да помогнете на бебето да заспи по-лесно и да спи по-спокойно:

 1. Приспиване по едно и също време:Желателно е да приспивате бебето си по едно и също време, не само вечер но и през дена. Това му дава чувство за сигурност и създава ритъм на сън и бодърстване.
 2. Уловете точния момент:Не чакайте бебето да се преумори и да му се доспи прекалено много, тогава то става много раздразнително а приспиването се превръща в невъзможна мисия.
 3. Вечерно къпане:Вечер преди да сложите бебето да спи го изкъпете. Всички сме чували израза „спи като къпан“. Повечето бебета обичат водата – тя ги отпуска, успокоява и сякаш „отмива“ натрупаното през деня напрежение и емоции.
 4. Хапване преди сън:Кърменето е идеален начин да успокоите и приспите бебето. Храненето от шише не винаги е толкова ефективен метод, но може да помогне, ако бебето е много нервно и раздразнително.
 5. Бебешка ароматерапия:Поставете близо до бебето предмет с позната миризма. Аромата на мама или татко, или пък на любимата мека играчка ще накарат бебето да се чувства по-спокойно.
 6. Мека прегръдка:Бебетата, особено през първите месеци от живота си, предпочитат по-тесните пространства и физическия контакт. Сложете до новороденото мека играчка, която да се допира до тялото му и да му създава чувство за сигурност.
 7. Суха пелена:Ако бебето е нервно и раздразнително, причината може да се „крие“ в пелените. Проверете ги отново и ако има „изненада“ ги сменете. Все пак и вие не бихте заспали, ако леглото ви е наводнено.
 8. Температура на стаята:Температурата на стаята, в която спи бебето трябва да е постоянна, препоръчително между 20 и 22 градуса. Всяко бебе има и ндивидуални предпочитания – постарайте се да разберете какви са те, защото ако му е твърде студено или твърде топло, детето ще се буди или ще спи неспокойно.
 9. Проветрявайте:Свежият, наситен с кислород, въздух ще ви помогне с приспиването.
 10. Масаж на очите:Внимателният и нежен масаж около очите на бебето ще намали напрежението и ще го направи сънливо.Прокарайте пръсти около очите и по веждите, леко масажирайте основата на носа и челото. На повечето бебета наистина им харесва и бързо се укротяват.
 11. Залъгалка:Биберонът- залъгалка успокоява бебето и това го прави верен помощник на родителите в приспиването на мъника. Предвид правилното развитие на зъбките и захапката е препоръчително да се смуче залъгалка вместо пръст.
 12. Светлинно шоу:Нежната музика и светлинни ефекти на проекторната нощна лампа може да отвлекат вниманието на разстроеното и нервно бебе, да му помогнат да се успокои и да се унесе в сън.
 13. Песничка за лека нощ:Ако сте постоянни и вечер пеете една и съща приспивна песничка на вашето мъниче, тя ще се превърне в своеобразен сигнал за бебето, че е време за сън.
 14. Шумове:Така наречените „бели шумове“, каквито издава прахосмукачката, пералнята, сешоарът напомнят на звуците, които бебето е чувало в утробата на майка си. Тези шумове често действат успокоително и дори приспивно на новородените.
 15. „Шшшшшш“:Подобно но „белите шумове“ звукът „шшшшш“ напомня на вътреутробните звуци и също успокоява бебето. Вземете бебето на ръце, леко го люлейте и съвсем тихо повтаряйте „шшшш“ до ухото му.
 16. Приглушена светлина:Ако се опитвате да приспите бебето в следобедните часове, спуснете завесите и затъмнете стаята. Така шансовете детето да заспи са по-големи.
 17. Повиване: Леко завийте ръчичките и телцето на бебето с тънко одеялце или пелена, без да стягате краката и да ограничавате движението имСмята се, че повиването наподобява тясното пространство на майчината утроба. Повиването помага бебето да не се събужда от собствените си хаотични движения и да спи по-спокойно и продължително.
 18. Поза за сън:Наблюдавайте в коя поза бебето спи най-добре и го слагайте да спи в нея.
 19. Носене на рамо:Сложете бебето по корем на рамото си. При тази позиция коремчето е леко притиснато, което може да облекчи дискомфорта, причинен от колики.
 20. ЛюлеенеЕдин от най-добрите начини да помогнете на бебето си да се унесе и да заспи е като го люлеете на ръце или в детска люлка. Бебешките люлки са сред най-успешните помощници в приспиването. Някои бебета обаче не могат да заспят по гръб или се събуждат ужасени, ако са оставени в тази позиция.
 21. Разходка:Ако мъничето е много разстроено, плаче неутешимо и другите методи не помагат, тогава ви остава само едно – излезте на разходка. Сложете бебето в количката или в кошницата за кола и направете разходка из квартала. Промяната на средата и подрусването по време на движение със сигурност ще го успокоят и то ще се унесе.
 22. Чакайте прозявката:Когато бебето започне да се прозява, това означава, че сте на прав път и почти сте достигнали заветната цел. Не се отказвайте, продължавайте с метода, който прилагате и скоро ще имате спящо бебе.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре