Сега четеш
23 гестационна седмица

23 гестационна седмица

Определят шестият календарен месец от бременността като месец на планирането. Това е така, защото вече сте преполовили бременността и с наближаването на последния триместър вероятно все по-често се замисляте за всичко, което предстои – ремонт, подготовка на стаята, в коя клиника и при кой лекар да родите, бъдещото раждане и т.н. Все още сте енергична и килограмите не ви тежат, както ще стане по-нататък. Затова използвайте този момент и отхвърлете колкото се може повече от задачите. Разбира се, в никакъв случай не се преуморявайте и натоварвайте излишно.

Време е и за рутинното месечно наблюдение от проследяващия бременността ви лекар. Както обикновено той ще назначи всички необходими изследвания, за да проследи вашето състояние, както и това на бебчето.

Колко голямо е вашето бебе

Бебето е с големината на голям грейпфрут! То тежи около 500 г, а дължината му е около 30 см от главичката до петите.

Симптоми

Симптомите и през тази седмица са свързани основно с факта, че бебето става все по-голямо и силно, а коремчето ви нараства с пълна сила. Ето какво може да очаквате през 23-та гестационна седмица:

  • Отичане на глезените и стъпалата. Причина за този симптом е увеличеното количество телесни течности в организма. За да облекчите състоянието, вдигайте краката нависоко, не се заседявайте за дълго, разхождайте се… Ако обаче оттичането е силно или внезапно, това може да е знак за опасно усложнение – прееклампсия, което изисква незабавна консултация с лекар.
  • Контракции на матката. Матката е почти до нивото на пъпа, за кратко може да я усещате стегната и твърда – това са т. нар. контракции Бракстън Хикс, които са вид подготовка за раждането. Ако не са начесто, не променят продължителността си и не са безболезнени, всичко най-вероятно е наред. Консултирайте се обаче с вашия акушер-гинеколог.
  • Болки в гърба. Болките в гърба най-вероятно се засилват, което се дължи на това, че уголемяващата се матка измества центъра на тежестта на тялото и променя стойката ви. Опитвайте се да държите тялото си изправено, леките упражнения и масажът също дават добри резултати.
  • Кървене, подути венци. Това е поредната последица от хормоналните промени в организма и увеличения кръвопоток. Сменете четката за зъби с по-мека, спазвайте стриктна орална хигиена и за всеки случай направете консултация с вашия зъболекар.

Как се променя тялото

Коремчето вероятно е доста закръглено, матката е на височината на пъпа. Все по-осезаемо и категорично усещате движенията на бебето. Най-вероятно вече сте разбрали, че то си има свой собствен режим на спане и бодърстване, като обикновено прекарва в сън между 12-14 часа, както и новороденото. Много майки твърдят, че бебето им е продължило да спазва този режим и след раждането си. Тоест, ако мъничето в корема ви още отсега обича да се върти в коремчето ви нощно време, най-вероятно ви очакват доста будни нощи и след раждането му.

Ултразвук

Периодът на интензивен растеж на плода постепенно преминава в период на сравнително по-бавно нарастване. В момента основната задача на малкото човече е да трупа подкожна мазнина и да увеличава теглото си. То чува гласа ви, както и долавя звуци  от околния свят. Малко по малко двамата се учите да общувате помежду си – вие, като потупвате коремчето, а то, като ви побутва с ръчичка или краче.

Време е и за рутинния преглед при вашия акушер-гинеколог този месец. По време на срещата ви ще бъде проследено здравословното ви състояние, както и развитието на бебето. Правят се и стандартните изследвания – кръв и урина, измервания на тегло, кръвно, обиколка на корема.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре