Сега четеш
24 гестационна седмица

24 гестационна седмица

Безсъние, крампи в краката, контракции на матката – най-вероятно вече сте започнали да свиквате с тези нови „екстри“, характерни за втория триместър. Хиляди мисли минават през главата ви – за пола на бебето, за раждането, за работата… Опитайте се да запазите спокойствие и да бъдете позитивна. Все пак колко преживяхте през последните няколко месеца, нали… Както се казва, вижда му се краят. Използвайте всяка възможност, за да се поглезите малко. И не забравяйте, че  здравословният хранителен режим, умерената физическа активност и пълноценната почивка са от ключово значение както за собственото ви здраве, така и за бебенцето, растящо в корема ви.

Колко голямо е вашето бебе

Бебето е с големината на малък пъпеш – тежи около 550 г, а дължината му е около 30 см.

Симптоми

Симптомите на вашата 24-седмична бременност най-вероятно изглеждат така:

  • Подути глезени и стъпала. Подуването на крайниците в повечето случаи е обичаен симптом на бременността, дължащо се на задържането и натрупването на излишни течности. Обикновено е по-силно изразено в края на деня или при по-горещо време. Ако обаче подуването е внезапно и силно, може да бъде знак за прееклампсия, опасно усложнение на бременността, затова се изисква спешна консултация с вашия акушер-гинеколог.
  • Крампи в краката. Спазмите могат да бъдат знак за дехидратация – уверите се, че приемате достатъчно течности! Разходките и леките упражнения биха ви били от полза. Понякога крампите може да са знак за някакъв проблем или хранителен дефицит, така че консултирайте се с вашия наблюдаващ лекар.
  • Linea nigra. Това е тъмната линия, която минава по центъра на корема ви. Тя трябва да избледнее в рамките на няколко седмици до месеци след раждането.
  • Стрии. Тези микро разкъсвания на повърхността на кожата са причинени от бързото й разтягане и изтъняване. Добрата новина е, че след време те ще избледнеят, дори и да не изчезнат напълно. Може да си помогнете с подходяща козметика, а също така като се храните здравословно и избягвате резките качвания на килограми.

Как се променя тялото

Вероятно все по-осезателно усещате движенията на вашето бебе. Според лекарите покоят в движенията на бебето не трябва да продължава повече от 4 до 6 часа. Ако в такъв момент се безпокоите дали бебето ви е добре, можете лекичко да побутнете корема си – най-вероятно мъничето ще реагира.

Килограмите продължават да се покачват, така че внимавайте и не се хранете като за двама. Допълнителните калории дневно трябва да са около 300, като е желателно да идват по линия на здравословни храни.

Ултразвук

Всички органи и системи на бебето функционират, но са незрели все още за живот извън утробата, най-вече белите дробове. През тези седмици продължават да се развива устройството на белия дроб.

Любопитно е, че през 24 гестационна седмица лицето на бебето е почти напълно оформено – мигли, вежди, коса. Може би се питате какъв е цвета на косата на бебето. На този етап е рано да се каже, защото космите са прозрачни, тъй като все още няма пигментация.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре