Сега четеш
26 гестационна седмица

26 гестационна седмица

26-та гестационна седмица, всъщност, е последната седмица от 6-тия календарен месец на бременността. Бебето продължава да расте, съответно коремът ви също става все по-голям. Въпреки че малкото човече все още е в корема ви, то започва да обсебва целия ви живот – кара ви да се усещате тромава, подритва ви, не ви оставя да спите, прави ви разсеяна, изпълва ви с тревожни мисли… Когато казват, че бъдещите майки имат 40 седмици, за да се подготвят за бебето, това съвсем не означава просто да оставите бебето да порасне в корема ви и да закупите легло и столче за кола. Това най-вече означава, че имат 9 месеца, в които да се подготвите психически, че центърът на живота ви ще се промени и ще започне да се върти около едно мъничко същество – вашето дете.

Колко голямо е вашето бебе

Бебето е с големината на мъничка зелка. Дължината му приблизително е 36 см и тежи около 700 г.

Симптоми

Оттук нататък повечето симптоми са свързани с факта, че коремчето ви расте непрекъснато, а килограмите ви също нарастват нагоре:

  • Проблеми със съня. Безсънието става все по-осезаем симптом. Причините за това са няколко – подритванията на бебето, коремчето, което ви пречи да спите в любимата си поза, крампите в краката, тревожните мисли… Опитайте се да спите на една страна с възглавница между коленете, пийте повече течности (но не преди лягане), мислете позитивно.
  • Отичане, подпухване. Увеличеното количество телесни течности може да предизвика подпухване и отичане, особено в краката. Обикновено се проявява в края на деня или при по-горещо време. Опитайте се често да вдигате краката нависоко, не оставяйте задълго в седнало положение или в една позиция, масажирайте краката. Не забравяйте, че внезапно подуване може да е знак за опасно усложнение, наречено прееклампсия, което изисква незабавна консултация с лекар.
  • Главоболие. Често се дължи на хормоналните колебания или стресиращи ситуации и притеснения, може да се появи и вследствие дехидратация или глад, затова грижете се за себе си, хапвайте често и приемайте достатъчно течности.
  • Контракции на матката. Обикновено няма нищо притеснително в тях и може да се проявяват през цялата бременност. Познати са под името Бракстън Хикс контракции и представляват свиване и втвърдяване за кратко на матката. Могат да се случат при смяна на позицията на тялото, преумора, стрес, дехидратация. За разлика от истинските контракции те са нередовни, кратки и в повечето случаи не са болезнени. Все пак, ако ги усещате по-силно, консултирайте се с вашия акушер-гинеколог.
  • По-високо кръвно налягане. Лекото повишаване на кръвното налягане е нормално в този етап на бременността. Ако обаче стойностите са по-високи от допустимото, ще се наложи по-обстоен преглед и стриктно проследяване на кръвното налягане. Причината за това е, че високото кръвно може да се дължи на гестационна хипертония, хронична хипертония или прееклампсия – опасни състояния, които могат да доведат до усложнения.

Как се променя тялото

Матката нараства и се намира на около два пръста над пъпа, като и занапред  ще продължи да нараства с около сантиметър на седмица. Най-вероятно с всеки изминал ден се чувствате все по-тромава, желанието ви за почивка се покачва, а енергията ви – спада. Възползвайте се от всеки момент, когато можете да си отдъхнете, но не прекалявайте и не забравяйте, че двигателната активност също е от голямо значение.

Ултразвук

През 26 гестационна седмица от бременността вашето бебе става все по–активно и упорито ви атакува с ритничета или прави салта в корема ви. Вече отваря очички, а освен това в момент се развиват мозъчните неврони, отговорни за слуха му. Ярката светлина и силният шум го дразнят – когато не е доволно от нещо, ще усетите серия от удари, с които бебето ще ви напомни за себе си и ще ви даде знак, че има нещо, което не му харесва.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре