Сега четеш
27 гестационна седмица

27 гестационна седмица

Честито – с 27-ма гестационна седмица влизате в третия триместър, а големият ден вече не изглежда като мираж. Вече е време да помислите къде и при кого ще раждате, както и да се запознаете с етапите на раждането и с първите грижи за новороденото. В „Бременност и здраве“, както и в „Здраво дете“ може да намерите много полезна информация по темата. Добър вариант е и да се включите в някои от т. нар. училища за родители, които се провеждат както присъствено, така и онлайн. Опитайте се да включите и вашия партньор в тези занимания, защото, както се казва, „родителството е за двама“.

Колко голямо е вашето бебе

Бебето е голямо колкото маруля. Тежи около 900 г, а дължината му е около 37 см. Бебето ви става не само по-голямо, но и все по-умно.

Симптоми

Досадните симптоми, които имате, вероятно няма да изчезнат скоро, но може би сте свикнали с тях или поне сте намерили начин да се справите. Най-честите симптоми през тази седмици са:

  • Крампи в краката. Схващанията на краката могат да бъдат доста болезнени и най-вероятно нарушават съня ви, тъй като обикновено се появяват нощем. Пробвайте да разтриете схванатия мускул, колкото и болезнено да е това или пък се повдигнете на пръсти и задръжте за няколко секунди. Подсещаме ви, че дефицитът на магнезий, както и недостатъчният прием на течности също могат да предизвикват появата на крампи.
  • Болки в гърба. Леките упражнения може да помогнат да се справите и с болките в гърба ви, които през третия триместър се засилват. Уголемяващата се матка измества центъра на тежестта на тялото и променя стойката.
  • Запек. Двигателна активност, прием на достатъчно течности, консумация на храни, богати на фибри – това са все неща, които биха ви помогнали да се справите с този проблем. Ако не дават резултат, консултирайте се с вашия лекар за подходящи медикаменти.
  • Хемороиди. Те са често срещан проблем през втората половина на бременността. Ако вземете мерки против появата на запек, най-вероятно това ще е и превенция срещу появата на хемороиди. При необходимост консултирайте се с вашия лекар за подходящи медикаменти.

Как се променя тялото

Наддаването на килограми продължава с пълна сила. Нека това обаче да става по възможно най-добрия начин за вас и вашето бебе, тоест бавно и равномерно. В дневния си режим включете плодове и зеленчуци, риба, мляко, месо. Избягвайте тежките, мазни, тестени и сладки храни и изделия. Пийте достатъчно течности, най-вече вода. Не пренебрегвайте физическата активност и разходките на открито.

Ултразвук

През 27-ма гестационна седмица бебето ви най-вероятно все още е заело т.нар. ембрионална поза – позиция с леко приведена към тялото глава и прибрани ръце и крака. То упражнява вдишване и издишване, макар дробовете му да са пълни с околоплодна течност. Понякога може да усетите нещо като спазъм в корема – не се притеснявайте, бебето хълца. Мускулатурата на малкото човече също нараства и постепенно укрепва, то натрупва мастна тъкан. Също така вече напълно са развити нервите, които формират слуха. Това е добър повод да започнете да му разказвате приказки, да му пеете, да му рецитирате стихотворения. Така бебето ще се научи да разпознава гласа ви още в утробата ви. Тази връзка между вас и него остава завинаги.

От следващата седмица ще посещавате лекаря два пъти месечно или на всеки две седмици. При всяко посещение в женската консултация ще се прави запис на сърдечните тонове на бебето.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре