Сега четеш
28 гестационна седмица

28 гестационна седмица

Вече сте в третия триместър! Коремчето ви е нараснало, чувствате се някак тромава и най-вероятно се оплаквате от безсънни нощи. Всичко това е в рамките на нормалното. Много от бъдещите майки се оплакват, че това, което им създава най-голям дискомфорт, е именно липсата на пълноценен сън. Ако и при вас това е така и често се събуждате през нощта, не можейки да си намерите удобно място или пък мислейки за всичко предстоящо, не се изкушавайте да станете посреднощ и да почнете да чистите апартамента. Въпреки че това състояние е познато под името „гнездене“ и е нещо съвсем обичайно за жените, намиращи се в по-късните етапи на бременността. Препоръчваме ви да изпиете чаша билков чай, да прочетете някоя интересна книга или пък да послушате малко музика, а след това да легнете настрани и да се опитате да заспите.

Колко голямо е вашето бебе

Бебето е с размерите на айсберг, тежи около 1000 г, а дължината му е около 38 см.

Симптоми

Бременността ви напредва, а симптомите стават все по-свързани с дискомфорта от нарастващия корем и качените килограми. Ето какво да очаквате през тази седмица.

  • Проблеми със съня. Безсънието става все по-осезаем симптом. Причините за това са няколко – подритванията на бебето, коремчето, което ви пречи да спите в любимата си поза, крампите в краката, тревожните мисли… Опитайте се да спите на една страна с възглавница между коленете, пийте повече течности (но не преди лягане), мислете позитивно.
  • Задух. Растящата матка притиска диафрагмата, както и белите дробове, което създава усещането за липсата на достатъчно въздух. Ако усещате задух, седнете и си починете, но нека позицията е такава, че да не притискате корема.
  • Контракции на матката. Истинските контракции преди раждането са по-силни, по-болезнени и по-чести. На този етап това са т. нар. Бракстън Хикс контракции, които ви подготвят за това, което предстои. Уверете се, че на този етап са кратки, от време на време и безболезнени. Във всички други случаи спешно се консултирайте с вашия акушер-гинеколог.
  • Болки в гърба. Леките упражнения може да помогнат да се справите и с болките в гърба ви, които през третия триместър се засилват. Уголемяващата се матка измества центъра на тежестта на тялото и променя стойката.
  • Запек. Двигателна активност, прием на достатъчно течности, консумация на храни, богати на фибри – това са все неща, които биха ви помогнали да се справите с този проблем. Ако не дават резултат, консултирайте се с вашия лекар за подходящи медикаменти.
  • Хемороиди. Те са често срещан проблем през втората половина на бременността. Ако вземете мерки против появата на запек, най-вероятно това ще е и превенция срещу появата на хемороиди. При необходимост консултирайте се с вашия лекар за подходящи медикаменти.

 

Как се променя тялото

След 28-а гестационна седмица към редовните прегледи при проследяващия бременността лекар на всеки две седмици се проследява сърдечната дейност на плода – запис на сърдечните тонове. Изследването дава информация и за маточните контракции, тяхната сила, продължителност и честота.

Лекарите препоръчват от тази седмица да започнете да проследявате и броите движенията на вашето бебе. Това ще ви даде спокойствието, че всичко с бебето е наред, а освен това ще засили и връзката помежду ви. И така, какво точно трябва да правите? Опитайте се всеки ден по едно и също време в рамките на 1 час да преброите 10 движения на бебето. В повечето случаи това ще ви отнеме по-малко от 1 час. Ако нещо ви притеснява, консултирайте се с наблюдаващия ви лекар.

Ултразвук

Бебето продължава да натрупва подкожна мазнина, кожата му става все по-плътна и изпъната. Всичките му органи и системи функционират. Единствено недостатъчно развити са все още белите дробове, но ако се роди в тази седмица шансовете му да оцелее са високи. Счита се, че след 28-а гестационна седмица, бебето вече е способно на самостоятелен живот. То вече най-вероятно е заело позиция за раждане – с главата надолу. Но има случаи, когато положението е седалищно.

От тази седмица ще започнете да посещавате по-често лекарския кабинет (около два пъти месечно) за рутинните прегледи, проследяващи вашето здраве, както и за проследяване на сърдечната дейност на плода и записване на сърдечните тонове.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре