Сега четеш
31 гестационна седмица

31 гестационна седмица

Добре дошли в 31-ва гестационна седмица или, казано иначе, в 8-ия месец на бременността. Усещате как с всеки изминал ден бебето става все по-голямо и по-силно, за което свидетелстват и движенията, които на моменти може да бъдат дори болезнени за вас.  Горе-долу по това време бебето се обръща и застава с главата надолу в т.нар. главично предлежание, т.е. в готовност за раждане. По отношение на вас също настъпват промени или по-скоро засилване на вече добре познатата ви симптоматика – умора, често уриниране, болки в кръста, контракции Бракстън Хикс и т.н. Запасете се с търпение, остава съвсем малко до големия финал.

Колко голямо е вашето бебе

Бебето е голямо колкото главата на целина. Тежи около 1500 г и е дълго около 41 см.

Симптоми

Добре познатите ви симптоми от началото на третия триместър продължават, като твърде вероятно е да ги усещате по-силни:

  • Задух. Матката става все по-голяма, което ограничава дихателните движенията на диафрагмата и причинява задъхване.
  • Контракции на матката. Истинските контракции преди раждането са по-силни, по-болезнени и по-чести. На този етап това са т. нар. Бракстън Хикс контракции, които ви подготвят за това, което предстои. Уверете се, че на този етап са кратки, от време на време и безболезнени. Във всички други случаи спешно се консултирайте с вашия акушер-гинеколог.
  • Коластра. През този месец може да забележите жълто-белезникав секрет от зърната на гърдите – тялото се подготвя за кърменето.
  • Често уриниране. Бебето става все по-голямо, с което притиска почти всички вътрешни органи. Натискът върху пикочния мехур ви кара често да посещавате тоалетната. Опитайте да намалите приема на течности в късните часове на деня и преди лягане, за да намалите позивите за уриниране.
  • Болки в гърба. Леките упражнения може да помогнат да се справите и с болките в гърба ви, които през третия триместър се засилват. Уголемяващата се матка измества центъра на тежестта на тялото и променя стойката.
  • Проблеми със съня. Безсънието става все по-осезаем симптом. Причините за това са няколко – подритванията на бебето, коремчето, което ви пречи да спите в любимата си поза, крампите в краката, тревожните мисли… Опитайте се да спите на една страна с възглавница между коленете, пийте повече течности (но не преди лягане), мислете позитивно.

Как се променя тялото

През последните няколко месеца с всеки изминал ден бебето става все по-голямо и силно. За вас това означава – все по-голям корем, покачване на килограмите, умора и дискомфорт. Ако все още ходите на работа, можете да помислите за излизане в отпуск по майчинство, въпреки че много майки предпочитат да работят до последно преди термина. Въпрос на личен избор…

Ултразвук

Бебето ви става не само все по-голямо и силно, но и все по-готово за външния свят. 5-те му сетива вече са развити и то реагира на различни дразнители, които усеща – светлина, звук, мирис. Главичката и тялото му са в пропорции почти съответни на тези на новороденото. Всичко това може да видите, ако направите 4D ултразвук, в който може да видите бебето в реално време. В периода 30-32-а гестационна седмица се извършва поредното специализирано ултразвуково изследване, т. нар. късна фетална морфология на плода, като целта е да се събере информация за общото състояние на бременността, кръвотока на бебето и темповете, с които нараства.

Продължават и редовните прегледи при проследяващия бременността ви лекар, като те вече са на всеки две седмици. Освен рутинните изследвания се проследява и сърдечната дейност на плода –  т.нар. запис на сърдечните тонове. Изследването дава информация и за маточните контракции, тяхната сила, продължителност и честота.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре