Сега четеш
34 гестационна седмица

34 гестационна седмица

Внимавайте какво говорите! Шегата настрана, но през тези седмици бебето чува гласа ви и разговорите, които водите. Според някои изследвания след раждането бебето може да разпознае мелодии и песни, които мама е пяла, докато е била бременна. Има данни, че тези мелодии могат и по-лесно и по-бързо да успокоят плачещото бебе, след като то вече се е родило. Така че – пейте! И не, бебето ви изобщо не се интересува дали пеете малко фалшиво или сте музикален виртуоз.

Колко голямо е вашето бебе

Бебето е с размерите на ананас, дълго е около 45 см и тежи около 2200 г.

Симптоми

Симптомите на късната бременност продължават с пълна сила. Най-вероятно вече сте наясно с тях и сте намерили вашия начин да се справите с дискомфорта, който предизвикват:

  • Запек. Двигателната активност, приемът на достатъчно течности, хранителен режим, богат на фибри и пресни плодове и зеленчуци, би трябвало да облекчат този симптом. Ако изпитвате дискомфорт и не може да се справите сама със запека, консултирайте се с вашия лекар за подходящи медикаменти.
  • Хемороиди. Тясно свързани са със запека. Ако вземате мерки против появата на запек, би трябвало да избегнете или поне да намалите появата на хемороиди.
  • Киселини и лошо храносмилане. Избягвайте пикантните, лютите, пържените и мазните храни, както и похапванията непосредствено преди лягане. С наближаването на термина вероятно ще усетите как коремът се смъква надолу, което ще облекчи този симптом.
  • Контракции Бракстън Хикс. В този период на бременността стягането и втвърдяването на матката може да зачестят, тъй като тялото ви се подготвя за предстоящото раждане. Бъдете внимателна обаче. Ако контракциите са болезнени и по-чести, ако имате силни болки в кръста и таза или усетите изтичане на течност, най-вероятно става дума за започващо раждане.

Как се променя тялото

През тази седмица може да усетите как бебето започва да се спуска надолу в таза, което ще облекчи част от симптомите (задухът и киселините), но ще засили други – натискът върху пикочния мехур става още по-силен, което ще предизвика още по-чести позиви за уриниране. Разбира се, всяка бременност е различна и някои бебета се спускат в малкия таз непосредствено преди самото раждане.

През тази гестационна седмица нивото на амниотичната течност в матката вече е достигнало своя максимум, което означава, че оттук нататък започва да намалява, за да може да „побере“ растящото бебе. Затова и движенията, които усещате, са по-силни в сравнение с предишните седмици. Амниотичната течност вече е по-малко и няма какво да омекоти ударите.

Ултразвук

Какво е новото през 34-а гестационна седмица от бременността? Вашето бебе продължава да расте на тегло и височина. Освен това верниксът (бялото покритие за защита на кожата на вашето бебе) става по-дебел. Тази седмица, тестисите на момчето започват да се смъкват надолу от корема му до крайната им дестинация – скротума.

В периода 34-36-а гестационна седмица се прави оценка на състоянието на плода преди раждането чрез т.нар. биофизикален профил. Методът включва ултразвуково изследване на пет показателя – дихателни движения на плода, активност, мускулен тонус, амниотична течност, сърдечен ритъм. Те се оценяват като нормални или с отклонение. В последния месец на бременността се препоръчва изследването да се извършва всяка седмица.

Рутинните изследвания при вашия акушер-гинеколог продължават да са на всеки две седмици и включват измерване на тегло, размер на корема и кръвното налягане. Освен това се проследява и сърдечната дейност на вашето бебе –  т.нар. запис на сърдечните тонове. Изследването дава информация и за маточните контракции, тяхната сила, продължителност и честота.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре