Сега четеш
35 гестационна седмица

35 гестационна седмица

Добре дошли в последната седмица на 8-ия месец от бременността. В този етап някои майки се чувстват така, че все едно са им останали хиляда и една задачи, които трябва да свършат преди раждането и се притесняват, че вече няма никакво време. Други пък не мислят за никакви задачи, а с нетърпение чакат появата на малкото човече. Независимо от кой тип сте, опитвайте се да не се стресирате излишно – бебето ще се появи на бял свят, когато вече е готово, без да се интересува дали сте изпипали всеки малък детайл от списъка си.

Колко голямо е вашето бебе

Бебето е голямо колкото голяма връзка банани – тежи около 2400 г, а дължината му е около 46 см.

Симптоми

Докато приключвате 8 месец, вероятно ще продължите да изпитвате някои от следните симптоми:

  • Чести позиви за уриниране. Бебето става все по-голямо, с което притиска почти всички вътрешни органи, включително и пикочния мехур. Въпреки това не позволявайте честото посещение на тоалетната да ви спира да приемате достатъчно течности.
  • Запек. За да избегнете или за да се справите с този проблем, консумирайте храни с много фибри и приемайте голямо количество течности. Ако въпреки това не успявате да се справите, консултирайте се с наблюдаващия ви лекар относно подходящи медикаменти.
  • Болки в кръста. Вече добре ги познавате, но тъй като бебето започва да се смъква към таза може да започнете да ги усещате по-долу, ниско. Гледайте на тях като на нещо хубаво – бебето ви се приготвя да се ражда.
  • Контракции Бракстън Хикс. В този период на бременността усещанията подготвителните контракции могат да зачестят, защото тялото ви постепенно се подготвя за предстоящото раждане. Ако обаче те са силно болезнени и периодично повтарящи се и са съпроводени със силни болки в таза и изтичане на течност от вагината, може да са знак за започващо раждане.

Как се променя тялото

Расте, расте, расте! И тялото ви, и бебето! Но няма как, нали финалът наближава… В тази връзка един любопитен факт – знаете ли, че от началото до края на бременността матката нараства от 600 до 1000 пъти! Природата си знае работата…

Ултразвук

През 35-а гестационна седмица от бременността вашето бебе продължава да си набавя мазнини, което вие ще усетите, защото ще започнете да наддавате на тегло изключително бързо. Мъхът, който покрива тялото на бебето, т.нар. ланугото постепенно опада, но верниксът – бялото вещество, което покрива и защитава кожата от амниотичната течност, става по-плътен,  защото при раждането ще влезе в ролята на смазка. Главата е все още мека, което ще позволи по-лесното излизане на бебето през родовия канал по време на раждането.

В периода 34-36-а гестационна седмица се прави оценка на състоянието на плода преди раждането чрез т.нар. биофизикален профил. Методът включва ултразвуково изследване на пет показателя – дихателни движения на плода, активност, мускулен тонус, амниотична течност, сърдечен ритъм. Те се оценяват като нормални или с отклонение. В последния месец на бременността се препоръчва изследването да се извършва всяка седмица.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
1
Глупаво
1
Любов
0
Не знам
0
Щастие
1
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре