Сега четеш
39 гестационна седмица

39 гестационна седмица

Според лекарите бебето напълно е завършило вътреутробното си развитие и може да се появи на бял свят във всеки един момент. Сигурно повече от всичко искате да гушнете малкото човече, но е време да проявите още съвсем малко търпение. Ако раждането не се случи до определения термин, акушер-гинеколозите обикновено изчакват около седмица и пристъпват към предизвикване на родилния процес. Не забравяйте, че всеки ден в коремчето на мама е важен за бебето и че природата най-добре знае кога е точният момент то да се появи.

Колко голямо е вашето бебе

Бебето е голямо колкото тиква, с дължина приблизително 50 см и тегло около 3200 г.

Симптоми

Повечето симптоми в този период са свързани с предстоящото раждане:

  • Контракции Бракстън Хикс. Подготвителните контракции стават все по-чести и по-болезнени. Ще разберете, че са истинските, когато ги усетите все по-силни, появяващи се с определен ритъм и скъсяващо се време между тях.
  • Болки в таза. Поради спускането на плода в таза усещате напрежение и болка в тази област, както и чести позиви за уриниране.
  • Инстинкт за гнездене. С наближаването на термина искате всичко да бъде в пълна готовност за новия член на семейството. Не допускайте обаче това да ви стресира.
  • Безпокойство. Напрежението от наближаващия термин вероятно ви прави нервна. Недостатъчният сън, умората и хилядите мисли, въртящи се в главата ви, влияят на настроението ви и ви правят тревожна и разсеяна. Почивайте достатъчно и се разсейвайте с любими занимания.

Симптоми, че раждането започва

В 39-а гестационна седмица бебето се смята за доносено и може да се роди във всеки един момент. Ето няколко симптома, които налагат незабавно тръгване към болницата:

  • Изтичане на водите. Дори и без контракции или други признаци на започващо раждане, спукването на околоплодния мехур налага прием в родилния дом. Ако не се появят признаци на родилна дейност, то тя ще бъде предизвикана от медицинския екип обикновено посредством система с окситоцин.
  • Редовни контракции. За разлика от подготвителните, които са хаотични и краткотрайни, контракциите при раждане са болезнени и периодични. Първите контракции са с продължителност около 10-15 секунди през 30-40 минути. Постепенно времето между тях се скъсява и стават през 4-5 минути. С всяка следваща контракция матката изтласква бебето към родовия канал.
  • Пронизваща болка в кръста. Ако усещате постоянна болка ниско в корема и кръста, която се засилва и става все по-болезнена, в комбинация с периодични и не спиращи контракции, време е да поемете към родилния дом.

Ултразвук

Вашето бебе е напълно развито и доусъвършенства някои дребни детайли. В този период не ви остава нищо друго освен да посещавате лекаря си всяка седмица за обичайните прегледи и наблюдения на бременността и да очаквате появата на вашето бебе.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре