Сега четеш
4 гестационна седмица

4 гестационна седмица

Поздравления! Ако вече знаете със сигурност, че сте бременна, то вие сте разбрали вълнуващата новина в доста ранен етап в сравнение с повечето жени – вероятно сте направили тест за бременност веднага, след като сте установили липсата на менструация. Няма как да не сте развълнувана и да не се опитвате да свикнете, че сте бременна и ще имате бебе. Най-вероятно все още не забелязвате някакви промени в тялото ви, тъй като симптомите на ранната бременност невинаги се проявяват веднага.

Сега е моментът да се свържете с вашия акушер-гинеколог, за да планирате първото си посещение в кабинета, за да бъде потвърдена вашата бременност – чрез ултразвук или кръвен тест.

Колко голямо е вашето бебе

През 4-та гестационна седмица зародишът е съвсем мъничък (като маково семе), но продължава да се развива бурно. Зиготата претърпява серия от деления и образуване на клетки, наречени бластомери. По-късно тези бластомери започват да секретират течност и оформят мехурче, изпълнено с течност, нар. бластоцист.

Симптоми

Хормоналните нива във вашия организъм се повишават бързо, така че ако все още липсват симптоми като гадене, повръщане и прилошаване, очаквайте ги в най-скоро време. И така, какво да очаквате през тази седмица:

  • Подуване. Може да се чувствате подута заради прогестерона.
  • Леки спазми в корема. Най-вероятно това е знак, че бебето се е имплантирало в стената на матката. Ако обаче болката е остра или усещате тежки спазми, задължително се консултирайте с вашия лекар, за да може да бъдат изключени евентуални проблеми.
  • Зацапване по бельото. В резултат на вгнездяването на оплодената яйцеклетка в матката може да се появи леко кървене. Не се притеснявайте – това е напълно нормално. Ако обаче кървенето е обилно или продължава повече от няколко дни, задължително се консултирайте с вашия акушер-гинеколог.
  • Промени в настроението. Настроението ви е променливо – някак как иначе, в организма ви се случва истинска хурмонална буря, освен това самата вие най-вероятно сте притеснена от това дали вашата бременност ще протече нормално. Промените в настроението са най-силни през първите 12 седмици от бременността, като с напредване на времето нивата на хормоните леко се изравнят, в резултат на което резките емоционални реакции намаляват.
  • Сутрешно гадене. Според статистиката около 50 до 90% от бременните жени страдат от гадене. Сутрешното гадене и повръщане обикновено са най-силно изявено около 4-та докъм 9-та седмица, след което намаляват или напълно изчезват през втория триместър.
  • Умора. Един от характерните симптоми на бременността през тази седмица е постоянното чувство на умора и изтощение. Това е така, защото тялото отдава цялата си налична енергия на бъдещето бебе.
  • Болезнени/чувствителни гърди. Гърдите са подути и чувствителни, тъй като още от сега те започват да се подготвят за кърменето.

Как се променя тялото

Може и да усещате корема си подут, но все още не изглеждате бременна. Сега е моментът да се погрижите за себе си и вашето бебе. Консултирайте се с вашия акушер-гинеколог относно това какви витамини е необходимо да приемате, както и по отношение на фолиевата киселина, която би трябвало вече да приемате ежедневно в нужната доза (тя е превенция срещу появата на вродени дефекти и аномалии).

Виж още

Вероятно любимите ви дънки все по-трудно се закопчават, затова обновете гардероба си с по-свободни и широки дрехи, които няма да ви създават дискомфорт.

Ултразвук

През 4-та седмица зародишът вече се е имплантирал в стената на матката. Той се намира в т. нар. амниотичен сак, който го защитава от наранявания и външни влияния. Невралната тръба – градивният блок на гръбначния стълб, мозъкът и сърцето вече са оформени. Ултразвуково изображение на всичко това представлява малка точка, наречена гестационен сак. Вероятно обаче в този все още ранене етап няма да ви бъде назначено ултразвуково изследване. Ако всичко е наред, първата ви среща с наблюдаващия бременността ви лекар ще бъде след около 2-3 седмици – около осмата и деветата седмица ще има доста повече съществени неща, които лекарят, а и вие да видите.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре