Сега четеш
41 гестационна седмица

41 гестационна седмица

Вероятно не сте си представяли, че ще стигнете чак до тази гестационна седмица от бременността. Но понякога се случва така, че бебето не бърза да излиза. Сигурно вече си мислите, че бременността ви никога няма да приключи и търпението ви е на предела, а постоянното очакване на голямото събитие ви кара да се чувствате нервна и притеснена. Няма повод за притеснение – наблюдаващият ви лекар стриктно следи вашето състояние и това на бебето. Ако има признаци, че нещо с плода не е наред, веднага ще бъдат взети мерки за предизвикване на раждането. В противен случай според лекарите може да се изчака до около 7-10 дни след термина, преди да се предприемат действия за преустановяване на бременността. Използвайте тези дни за почивка и любими занимания.

Колко голямо е вашето бебе

Бебето е голямо колкото тиква, с дължина около 51 см и тегло около 3600 г.

Симптоми

Толкова сте свикнали с всички симптоми на късната бременност, че надали вече ви правят впечатление, все пак:

  • Болки в таза. Поради спускането на плода все по-надолу в таза усещате напрежение и болка в тази област, както и чести позиви за уриниране.
  • Хемороиди. Повишеното налягане води до подути разширени вени в ректума, което причинява хемороиди. По време на раждането състоянието може да се влоши, но след това ще имате време да вземете мерки.
  • Проблеми със съня. Този проблем става все по-силен. В главата ви се въртят хиляди мисли – защо се бави бебето, всичко ли ще бъде наред, дали не сте забравили нещо, и т.н. И още – често уриниране, крампи в краката, контракции на матката… Спокойно, след броени дни ще можете да гушнете причината за безсънието в ръцете си.
  • Чести позиви за уриниране. В този момент бебето ви се е настанило точно върху пикочния мехур. Не позволявайте честото посещение на тоалетната да те спира от приема на достатъчно течности.
  • Контракции Бракстън Хикс. Подготвителните контракции стават все по-чести и по-болезнени. Ще разберете, че са истинските, когато ги усетите все по-силни, появяващи се с определен ритъм и скъсяващо се време между тях.

Симптоми, че раждането започва

В 41-а гестационна седмица бебето може да се роди във всеки един момент. Ето няколко симптома, които налагат незабавно тръгване към болницата:

  • Изтичане на водите. Дори и без контракции или други признаци на започващо раждане, спукването на околоплодния мехур налага прием в родилния дом. Ако не се появят признаци на родилна дейност, то тя ще бъде предизвикана от медицинския екип обикновено посредством система с окситоцин.
  • Редовни контракции. За разлика от подготвителните, които са хаотични и краткотрайни, контракциите при раждане са болезнени и периодични. Първите контракции са с продължителност около 10-15 секунди през 30-40 минути. Постепенно времето между тях се скъсява и стават през 4-5 минути. С всяка следваща контракция матката изтласква бебето към родовия канал.
  • Пронизваща болка в кръста. Ако усещате постоянна болка ниско в корема и кръста, която се засилва и става все по-болезнена, в комбинация с периодични и не спиращи контракции, време е да поемете към родилния дом.

Предизвикване на раждане

  • Изкуствено. Ако в тази гестационна седмица не се появят никакви признаци на раждане, бъдете търпелива и се доверете на вашия акушер-гинеколог. Той най-добре може да прецени вашето състояние и това на вашето бебе. При най-малкия риск за вас или плода ще бъдат взети мерки за изкуствено предизвикване на раждането. Бременността може да бъде преустановена чрез различни методи – система с окситоцин, простагландини, спукване на околоплодния мехур, като крайното решение е по преценка на акушер-гинеколога.
  • Естествено. Ако обаче всичко с бременността и бебето е наред, може да обсъдите с вашия лекар дали да не възползвате от някой от начините за естествено предизвикване на раждането:

Физическа активност. Продължителна разходка, изкачване на стълби, леки подскоци върху голяма гумена, изобщо всякаква двигателна активност може да предизвика контракции.

Секс. По време на секс се синтезира окситоцин – хормонът, предизвикващ контракции на матката.

Стимулация на зърната на гърдите. Масажът и стимулацията на гърдите също освобождава окситоцин, който може да предизвика контракции.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
1
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре