Сега четеш
42 гестационна седмица

42 гестационна седмица

Макар и рядко, понякога бременността може да продължи и до тази гестационна седмица. Вече нямаш и грам търпение кога ще се роди мъничето, пък и най-вероятно ти е омръзнало всеки ден роднини и приятели да ти звънят с въпроса „роди ли вече?“. Съвсем малко търпение!!! Най-вероятно всеки момент акушер-гинекологът ще прецени, че вече е необходимо да бъдат взети мерки за изкуствено предизвикване на раждането, защото преносването може да крие и някои рискове (увита пъпна връв, „стареене“ на плацентата, намаляване на околоплодната течност и др.)

Колко голямо е вашето бебе

Бебето е с размерите на тиква – тежи около 3700 г, а дължината му е около 52 см.

Симптоми

Симптомите на бременността вероятно са същите, които изпитвате през последните няколко седмици – крампи в краката, проблеми със съня, болки в гърба и кръста, хемороиди и запек, често уриниране, отичане на крайниците, напрегнатост и нервност… Тази седмица може да бъде доста натоварваща психически поради напрежението от предстоящото раждане и начина, по който евентуално ще се случи. Опитайте се да бъдете позитивна – вече сте в края на бременността, скоро всичко ще приключи и най-накрая ще гушнете малкото човече.

Симптоми, че раждането започва

В 42-а гестационна седмица бебето може да се роди във всеки един момент. Ето няколко симптома, които налагат незабавно тръгване към болницата:

  • Изтичане на водите. Дори и без контракции или други признаци на започващо раждане, спукването на околоплодния мехур налага прием в родилния дом. Ако не се появят признаци на родилна дейност, то тя ще бъде предизвикана от медицинския екип обикновено посредством система с окситоцин.
  • Редовни контракции. За разлика от подготвителните, които са хаотични и краткотрайни, контракциите при раждане са болезнени и периодични. Първите контракции са с продължителност около 10-15 секунди през 30-40 минути. Постепенно времето между тях се скъсява и стават през 4-5 минути. С всяка следваща контракция матката изтласква бебето към родовия канал.
  • Пронизваща болка в кръста. Ако усещате постоянна болка ниско в корема и кръста, която се засилва и става все по-болезнена, в комбинация с периодични и не спиращи контракции, време е да поемете към родилния дом.

Предизвикване на раждане

Ако и в тази гестационна седмица не се появят никакви признаци на раждане, най-вероятно вашият акушер-гинеколог ще предприеме мерки за изкуствено предизвикване на раждането, защото рисковете за бебето се засилват с всеки изминал ден. Бременността може да бъде преустановена чрез различни методи – система с окситоцин, простагландини, спукване на околоплодния мехур, като крайното решение е по преценка на акушер-гинеколога.

Ултразвук

През тази седмица поради високия риск от появата на усложнения за вас и бебето ви наблюдаващият бременността ви лекар стриктно ще проследява: тоновете и състоянието на плода, количеството околоплодни води, състоянието на плацентата. Запазете спокойствие – бременността ви се наблюдава прецизно, а бебето се справя добре въпреки преносването. Въпрос на ден-два е мама и бебе да се гушнат за първи път…

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре