Сега четеш
Грижа за бебешката кожа

Грижа за бебешката кожа

Кожата на бебето е толкова нежна, фина, деликатна. Тя се различава по своята структура и функционалност от тази на възрастния. А това от своя страна предопределя и специалните грижи, които тя изисква. Както и различните проблеми, които е възможно да се появят. За особеностите на бебешката кожа разговаряме с д-р Катя Паскова.

 

С какво кожата на бебето е по-различна от тази на възрастния?

Кожата на бебето е изключително мека и гладка и често се смята за идеалната кожа. Въпреки това, тя има основни структурни и функционални различия в сравнение с кожата на възрастния човек, което я прави по-податлива на заболявания.

През първата година от живота на бебето настъпва значително развитие в кожата и подкожната мастна тъкан, което налага по-различна и внимателна грижа. Бебешката кожа е по-тънка, съдържа по-малко пигмент и не може да регулира температурата така добре, както е при по-големите деца и възрастните. Епидермисът (външният слой на кожата) при бебетата е 20-30% по-тънък и следователно е по-малко издръжлив на външни дразнители. Те от своя страна проникват по-лесно, тъй като кожната бариера не е напълно развита, а бариерната функция е от жизненоважно значение за оцеляването на всички човешки същества. Друга съществена разлика е намалената способност на бебето да се изпотява, което пък е предпоставка за поява на различни обриви.

Какви грижи изисква бебешката кожа?

Подкожната мастна тъкан при новородените е богата на наситени мастни киселини – палмитинова и стеаринова киселини. Тези мазнини са с по-висока температурна точка на топене, отколкото ненаситените мастни киселини, които преобладават в кожата на зрелия индивид. По-високата точка на топене означава, че мастната тъкан при бебетата може да замръзне по-лесно – средно при 64°C в сравнение с много по-ниската точка на топене при възрастен – 14°C. Във връзка с това при излагане на ниски температури, хипотермия, травми и други при малките деца могат да възникнат различни видове паникулити (възпаление на подкожната мастна съединителна тъкан). За да се избегнат тези температурни крайности, се изискват специални грижи за бебешката кожа. Добрата новина е, че след навършването на едногодишна възраст, детето вече е с по-плътна и по-устойчива на обриви кожа.

Фотопротекцията е друга важна функция на кожата и затова слънчевата защита е особено важна за фината детска кожа, която е изключително податлива на увреждане от ултравиолетовите лъчи.

Кои са петте най-чести кожни проблема при бебето?

Кожните заболявания при кърмачетата и възрастните се различават също толкова много, колкото са и разликите в структурата на самата кожата. Дори и нарушения, които са добре познати при възрастните като например акне, кожни инфекции и дерматози, свързани с храненето, могат да изглеждат по различен начин при кърмачетата.

Интертригото е една от най-честите дерматози, особено при по-пълнички бебета под 6-месечна възраст. Представлява зачервен, подмокрящ обрив в кожните гънки. Причина за това е прекомерната влага в гънките, където не достига достатъчно въздух. Този проблем може да бъде решен чрез измиване, подсушаване и нанасяне на защитен крем с цинков оксид, който предпазва кожата от излишната влага.

Милиарията е друг често срещан обрив, изразяващ се в малки червени пъпчици, които могат да се появят по лицето, шията, гърба и седалището. И тъй като кожата на бебето не е в състояние да регулира добре топлината, всяко нещо, което я прегрява – горещо или влажно време, обличането с твърде много или тесни дрехи, води до появата на този обрив. Решението е обличането на детето с по-свободни дрехи.

Себореята е често срещан проблем във всяка възраст, като може да засегне окосмената част от главата, веждите, областта зад ушите, бузите и гръдния кош. Изглежда като пърхот, но може да бъде и с плътни, жълтеникави корички или люспи. Това състояние би могло да се избегне, ако кожата редовно се овлажнява с неутрални успокояващи кремове и се поддържа адекватна хигиена. За по-тежките случаи е добре да се обърнете към дерматолог.

Екземата е също често срещан проблем, който е придружен от силен сърбеж и може да се появи във всяка част от кожата на тялото. В най-леката си форма изглежда като суха, лющеща се кожа. В други случаи има силно зачервяване, както при излагане на много силен вятър, а по-тежките прояви протичат с гной и образуването на коричка отгоре.

Причините за това състояние са различни. Горещото време може да предизвика изпотяване, което да дразни кожата, а ниските температури пък могат да доведат до изсушаване на кожата. Някои козметични продукти (сапуни, шампоани) и текстилни материи (особено вълнените) също могат да предизвикат появата на екзема. Този проблем се решава чрез използването на щадящи измивни средства, без аромати, след което кожата трябва да се хидратира, докато е още леко влажна, поне два пъти на ден. При по-тежки случаи е добре да се консултирате с дерматолог, който да назначи подходяща терапия за намаляване на възпалението.

Контактният дерматит е проблем, за който причините могат да бъдат много. Това е реакция на кожата при контакт с даден дразнител – от сапуни и детергенти до треви и различни растения. На мястото на контакта се вижда зачервяване, може да има мехурчета и да е придружено от сърбеж или парене. В тези случаи най-важно е да се премахне агентът, провокирал обрива.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

© 2022 GolemiteIMalkite.bg. Всички права запазени!

Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре